Policija otkrila proizvođača sintetskog kanabinoida (Galaxy) i spriječila daljnje dilanje droge

Varaždinske vijesti | 13.3.2024. u 13:40h | Objavljeno u Crna kronika

Na današnjoj konferenciji za medije voditelj Službe kriminalističke policije Zlatko Baranašić i glasnogovornik Policijske uprave međimurske Radovan Gačal, prezentirali su prisutnim predstavnicima medijima višemjesečno i opsežno kriminalističko istraživanje kaznenih djela iz domene zlouporabe droga.

Na početku konferencije glasnogovornik Gačal naglasio je kako je proteklih godinu dana u komunikaciji s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine te neposrednim radom i zapažanjima policijskih službenika na terenu utvrđeno kako je zlouporaba sintetskih kanabinoida postala vrlo ozbiljan sigurnosni i javno - zdravstveni problem u romskim naseljima.

Predstavljajući rezultate šestomjesečnog kriminalističkog istraživanja, odnosno represivne aktivnosti policije, istaknuo je kako su paralelno s tim u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, provodile i preventivne aktivnosti.

Niz aktivnosti diljem Međimurske županije, posebice u romskim naseljima bio je usmjeren prema ciljanim skupina, mladima i njihovih obitelji, kako bi ih se educiralo i osvijestilo o štetnosti konzumacije droga te njihovom poticanju na suradnju s policijom u suzbijanju proizvodnje i prodaje droga.

Upravo s tim ciljem izrađen je i edukativni letak na dvojezičnom jeziku (romskom i hrvatskom) koji upozorava roditelje na opasnosti zloporabe sintetskih kanabinoida (Galaxy).

U centralno dijelu konferencije voditelj Službe kriminalističke policije, Zlatko Baranašić rekao je kako su policijski službenici Grupe za organizirani i korupciju, Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Čakovcu, dovršili su kriminalističko istraživanje, kodnog imena „Gardelin“.

Istraživanjem je obuhvaćeno 13 osoba (maloljetnik i 12 punoljetnika u dobi od 22 do 58 godina) s područja grada Čakovca i okolice, zbog sumnje u počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

U razdoblju od listopada 2023. do ožujka 2024. godine prvoosumnjičeni 27-godišnjak u prostorijama stana u Čakovcu, proizvodio je drogu sintetski kanabinoid tako što je biljnu bazu (čaj od kadulje) tretirao otapalom baze sintetskog kanabinoida iz skupine JWH, popularnog naziva Galaxy.

Osumnjičeni je u inkriminiranom razdoblju proizveo i prodao, minimalno oko tri kilograma spomenute droge.

Ostali osumnjičenici proizvedenu drogu pakirali su u manje doze (smotuljke) te ih prodavali raznim konzumentima, najčešće na području Piškorovca, Paraga, Pribislavca, Podturna, Orehovice, Kuršanca, Kotoribe i Murskog Središća.

Tijekom kriminalističkog istraživanja temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretraženo je 20-ak objekata, vozila i osoba kojom prilikom je pronađeno i oduzeto:

2.623,24 grama sintetskog kanabinoida (Galaxy),
1.799,23 grama marihuane,
1.168 tableta ecstasyja,
7 grama amfetamina,
6,93 grama kokaina,
šest digitalnih vaga za precizno mjerenje,
7.230 eura pribavljenih prodajom različitih vrsta droga,
automatska puška „Crvena zastava“ M70 AB2 i tri pripadajuća spremnika streljiva,) te razni dijelovi poput noćne optike, lasera i dr.,
53 komada streljiva raznih kalibara,
sušilica za rublje,
uređaj za vakumiranje,
zaštitna maska za lice s filterom,
više staklenih posuda koje se koriste u kemijskim laboratorijima (epruvete, tikvice, menzure i dr.),
oko 13 kilograma čaja od kadulje te
više desetaka mobitela koji su služili za korespondenciju prilikom kupoprodaje droge.


Protiv svih osumnjičenika zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ujedno, protiv prvoosumnjičenog zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Prvoosumnjičeni 27-godišnjak te četvorica ostalih osumnjičenika (maloljetnik, dvojica 28-godišnjaka i 31-godišnjak) predani su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, dok se dvojica osumnjičenika (24-godišnjak i 42-godišnjak) od ranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Temeljem naloga nadležnog državnog odvjetnika, svi osumnjičeni koji su bili predani pritvorskom nadzorniku, dovedeni su na Županijski sud u Varaždinu.

Nakon saslušanja sutkinja istrage odredila im je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana te su potom predani u varaždinski zatvor.