Podignuta optužnica protiv bivših odgovornih osoba IMI-ja

Godinu i pol otkako je otvorena istraga protiv bivših odgovornih osoba Industrije mesa Ivanec (IMI) koje je danas u stečaju, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Marija Raosa (53), Snježane Čipčić (49), Miladina Blagojevića (35), Nede Stoića (57) te tvrtki Mini Major i Pro-Sinorg zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Tereti ih se da su u razdoblju od studenog 2012. do siječnja 2014. godine u Ivancu i Zagrebu, kao direktori okrivljenih društava i oštećenog IMI-ja s ciljem da beskamatno koriste novac IMI-ja sklopili više fiktivnih ugovora i sporazuma kojima su stvorili razne nepostojeće obveze između tih društava, temeljem kojih je IMI okrivljenim društvima uplatilo više od 11 milijuna kuna. IMI je, sumnja ŽDO, na opisani način u čitavom razdoblju do vraćanja novca bilo onemogućeno u korištenju vlastitog novca koji su koristila okrivljena društva bez plaćanja kamata IMI-ju u iznosu većem od 800.000 kuna.

Raosa, prvookrivljenog direktora Mini Majora i drugookrivljenu direktoricu IMI-ja Čipčić tereti se da su tijekom 2013. godine u Ivancu i Zagrebu, s ciljem da se iz IMI-ja izvuku novac, sklopili ugovor po kojem Mini Major pruža IMI-ju obradu financijske dokumentacije, poslovno savjetovanje i druge financijske usluge. No, one nikad nisu obavljene, ali je unatoč tome IMI Mini Majoru platilo račun za neobavljene usluge koje je time pribavilo nepripadnu imovinsku korist veću od 430.000 kuna. Usto, navodno su dogovorili da IMI od Mini Majora kupi stroj parogenerator za nerealno uvećanu cijenu od gotovo tri milijuna kuna jer je stroj vrijedan manje od 800.000 kuna, a plaćanjem takve neosnovano visoke cijene Mini Majoru je pribavljena nepripadna imovinska korist veća od 2,1 milijuna kuna.

Nadalje, ŽDO ih tereti da su sklopili ugovor kojim Mini Major daje u zakup poslovni prostor, opremu, vozni park i osnovna sredstva IMI-ju za nerealno visok iznos zakupnine. Plaćanjem takve zakupnine Mini Major je pribavio nepripadnu korist od gotovo devet milijuna kuna na štetu IMI-ja, a tereti ih se i da su organizirali da IMI kupuje potrebne sirovine od Mini Majora i društva trećeokrivljenog Blagojevića po znatno višim cijenama od realnih tržišnih cijena čime su ostvarili nepripadnu korist tim društvima na štetu IMI-ja veću od 850.000 kuna.

Čipčić, drugookrivljenu direktoricu IMI-ja i suvlasnicu Mini Majora koje je inače većinski vlasnik IMI-ja, tereti se da je od svibnja do prosinca 2013. godine u Ivancu i Zagrebu, u dogovoru s Raosom i Blagojevićem platila neistinite račune u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna za kupnju 191 tone svinjskog mesa od off shore tvrtke sa sjedištem u SAD-u i Velikoj Britaniji čija je bila opunomoćenica iako nikakvo meso nikada nije isporučeno IMI-ju. Navedeni iznos je uplaćen na račun Mini Majora koje je tim novcem plaćalo svoje obveze.

- Sklapanjem daljnjih fiktivnih pravnih poslova u kojima je sudjelovalo društvo kojem je direktor trećeokrivljeni Blagojević, novac je vraćen IMI-ju koje je pretrpjelo štetu veću od 100.000 kuna zbog plaćanja troškova naknade i kamata za kredit iz kojeg potječe novac uplaćen Mini Majoru - izvijestilo je ŽDO.

Opisanim kaznenim djelima za IMI je nastala ukupna šteta veća od 13 milijuna kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.