Omogućili stjecanje nekretnina propale IMA-e po nižoj cijeni? Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Omogućili stjecanje nekretnina propale IMA-e po nižoj cijeni?

| 19.11.2018. u 18:42h | Objavljeno u Crna kronika

Budući da nisu dobili pisanu pouku o pravima, iznova je na varaždinskom Županijskom sudu krenula glavna rasprava u kaznenom postupku protiv Zlatka Obadića (64) i Ivice Šprema (68), koji se terete za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno pomaganja u tom kaznenom djelu.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu iz 2016., bivši se predsjednik nadzornog odbora propale ivanečke IMA-e te bivši direktor propale varaždinske tvrtke Gemix terete da su zajedno s tadašnjim direktorom IMA-e, danas pok. Dragutinom Šagijem, prije punih 18 godina u Ivancu dogovorili više pravnih radnji na štetu bivše ivanečke robne kuće.

Naime, nakon što je Šagi u kolovozu 2000. sudu predložio otvaranje stečajnog postupka nad IMA-om, trojka se dogovorila da će Gemix vratiti dug, koji je IMA imala prema Raiffeisen banci, premda su znali da Gemix nema potrebna financijska sredstva. To su, sumnja ŽDO, učinili kako bi Gemix stekao pravo vlasništva na nekretnini IMA-e. Šagi i Obadić potom su navodno utjecali da banka Gemixu za zatvaranje potraživanja, koje je imala prema IMA-i, odobri kredit od 773.934 kune, a sukladno tome je u listopadu 2000. sklopljen ugovor o kreditu između banke i Gemixa na 210.000 DEM.

Kredit Gemixu bio je namijenjen za zatvaranje ukupnih dospjelih obveza IMA-e prema ugovoru o kreditu između banke i IMA-e iz 1997., koji je odobren na iznos od 226.666 DEM. Pritom je Šagi uz znanje i bez Obadićeva protivljenja kod javnog bilježnika ovjerio suglasnost o ustupu potraživanja i prijenosu prava vlasništva na nekretnini, odnosno skladištu, skladišnom dvorištu i oranici u Ivancu u vlasništvu IMA-e, čime je omogućio prijenos fiducijarnog prava vlasništva na Gemix.

Temeljem toga je sklopljen ugovor o uređenju međusobnih odnosa između banke i Gemixa kojim je banka ustupila Gemixu svoje potraživanje prema IMA-i u svrhu zatvaranja obveze IMA-e od 773.934 kune uz prijenos fiducijarnog prava vlasništva. Gemix je potom ishodio uknjižbu prava vlasništva na toj nekretnini, a Obadiću i Špremu bilo je poznato da je vrijednost nekretnine bila znatno veća od iznosa potrebnog za podmirnje obveza IMA-e. Štoviše, Šprem preuzetu obvezu nije ispunio, već je u studenom 2000. nastupila trajna blokada žiro računa tvrtke te je u svibnju 2001. nekretninu prodao tvrtci Šprem-Amarena za 400.000 DEM, odnosno 1,5 milijuna kuna.

Na opisani su način, sumnja ŽDO, Gemixu omogućili stjecanje vlasništva na nekretnini, koja je znatno vrijednija po tržišnoj vrijednosti od 773.934 kune za koji je pribavljena. Time su oštetili vjerovnike IMA-e za 1,7 milijuna kuna, budući da je nad tom tvrtkom otvoren stečajni postupak.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti