Nepropisno parkiranje u Ulici P. Miškine prijavili građani, policija postupala po dojavi

Nepropisno parkiranje u Ulici P. Miškine prijavili građani, policija postupala po dojavi Foto: ilustracija

Policijska uprava varaždinska komentirala je pritužbe na sankcioniranje prekršaja, odnosno velik broj podijeljenih kazni za nepropisno prakiranje u Ulici Pavleka Miškine u Varaždinu u ponedjeljak, 13. veljače.

Podsjetili su da je Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo mobilnu aplikaciju E-dojave koja omogućuje građanima da fotografiraju uočene prekršaje i kaznena djela te fotografije dostave policiji putem mobilnog uređaja.

- Tako je i spomenutog dana ova Policijska uprava zaprimila nekoliko E-dojava u svezi nepropisno parkiranih vozila u Ulici Pavleka Miškine u Varaždinu. Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici sankcionirali su vozače koji su ostavili nepropisno parkirana vozila - naglasili su iz policije.

Od listopada 2015. godine, kada je aplikacija predstavljena javnosti, većina zaprimljenih dojava građana odnosilo se, ističu iz policije, na nepropisno parkirana vozila.

- Policijski službenici dužni su postupiti po E-dojavi, utvrditi istinitost dojave te u sustavu evidentirati postupanje po dojavi - pojašnjavaju iz policije.

Usto napominju da je prema zaprimljenim dojavama, pritužbama građana putem medija, ali i kroz neposredno praćenje stanja na prometnicama u Varaždinu, evidentno kako se u zadnje vrijeme povećao broj prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na kolnicima te pješačkim i biciklističkim stazama.

- Jedinice lokalne samouprave i nadležni upravitelji cesta u Varaždinskoj županiji ulažu značajna sredstva na izgradnju prometne infrastrukture, no unatoč tome, tako uređene površine ne koriste se namjenski, za kretanje biciklista i pješaka, već za parkiranje vozila i to najčešće vlasnika stambenih objekata i zaposlenika obližnjih poslovnih prostora. Nedostatak parkirnih mjesta u blizini radnog mjesta ili posjedovanje više vozila u domaćinstvu, nije opravdanje za nepropisno parkiranje vozila i ugrožavanje sigurnosti pješaka i biciklista te protočnost prometa - kažu iz PU varaždinske.

Pritom napominju da je na području Varaždinske županije u 2016. godini smrtno stradalo pet pješaka i jedan vozač bicikla, te da je zaštita ove kategorije sudionika u prometu, kao i ostalih ranjivih skupina u prometu, stoga prioritet u radu policijskih službenika Policijske uprave varaždinske u 2017. godini.

Kako bi podigli razinu sigurnosti pješaka i biciklista na prometnicama Varaždinske županije, Policijska uprava varaždinska će u predstojećem razdoblju, u suradnji s nadležnim prometnim redarstvima, sankcionirati prekršaje nepropisnog parkiranja i zaustavljanja te će se vozila premještati s pješačkih i biciklističkih staza. Posebnu će pozornost usmjeriti na utvrđivanje težih oblika prekršaja nepropisnog parkiranja vozila te nadzor parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje osoba s invaliditetom, a u takvim će se slučajevima angažirati i specijalno vozilo za premještanje vozila tzv. pauk.

- Zbog svega navedenog molimo sve vozače da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama te da propisno parkiraju vozila, prije svega u cilju zaštite najugroženijih kategorija sudionika u prometu i osiguranja što bolje protočnosti prometa - poručili su iz varaždinske policije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.