(NE) SIGURNOST Janju Sačić (26) i njezinog psića više puta napao pas kojeg šeće starija gospođa

D.P./Varaždinske vijesti | 15.11.2017. u 11:31h | Objavljeno u Crna kronika

Janja Sačić (26) iz Varaždina ponosna je vlasnica male mješanke, psića Eevee, koju je pronašla napuštenu uz rijeku Dravu.

Više napada

- To je izrazito miroljubiv i plah pas, koji se odlič- no slaže i s ljudima i s drugim životinjama, čak i mačkama - kazala nam je Janja, koja je unatoč miroljubivom karakteru svoje ljubimice, nažalost, doživjela nekoliko vrlo neugodnih iskustava.

Sa zebnjom i ogorčenjem se prisjeća prvog napada.

- Eevee je već u više navrata napao jedan, veći crni pas, kojeg šeće starija gospođa za koju mi se čini da ga nije u stanju kontrolirati - kazala nam je Janja.

- To se dogodilo još kada je Eevee bila skroz malena, i to u Masarykovoj ulici gdje živimo i mi i gospođa s psom. Tom prilikom šetala je psa bez povoca. Pas je nasrnuo na nas i pokušavao ugristi Eevee. Ja sam je zgrabila i pokušala obraniti od psa, koji je i dalje nasrtao na nju i mene, a starija je gospođa sa strane sve gledala i smijala se - ogorčeno veli Janja.

Međutim, to nije bio i posljednji susret s opasnim psom.

- Posljednji napad dogodio se kad smo krenule u grad. Kada smo došle do placa, Eevee je skrenula iza ugla i u tom trenutku za stražnje noge ju je dograbio taj isti crni pas. Držao ju je u zubima i nije želio ispustiti, a ja sam svim silama pokušavala Eevee izvući iz njegovih ralja. Na kraju je Eevee skliznula iz svog hamića (prsluk za pse), a ja sam pala na cestu. Gospođa koja je tada čak imala psa na povocu, samo je stajala i gledala. Ovaj put nije se smijala, ali nije ni na koji način reagirala ili pokušavala pomoći. Moram reći da sam uistinu bila u šoku - veli Janja.

Nakon incidenta odmah pohitala je veterinaru.

- Srećom, Eevee je zadobila samo lakše ozljede, ali moglo je biti i mnogo gore. Ipak, morala je na terapiju antibioticima koju sam platila 250 kuna. Da ne spominjem traumu koju smo obje proživjele - kaže Janja.

Tek naknadno razmišljala što se sve moglo dogoditi.

- Kada sam pokušavala izvući Eevee iz ralja psa i pala na cestu, mogao me udariti automobil. Srećom, nije se ništa takvog dogodilo, ali ne želim živjeti u strahu od te gospođe i njezinog psa koji nas uistinu terorizira - rekla nam je Janja. Stalno u strahu

- O svemu sam obavijestila komunalnog redara, ali zasad bez učinka, jer nam je rečeno da ih moraju zateći “na djelu”. Moram i reći da mi nikako nije cilj ili želja da gospođa dobije kaznu ili da joj se na neki drugi način naudi, ali ako nije sposobna brinuti o psu, to se mora na neki način riješiti - smatra Janja.

Zbog svega je u dosluhu i s drugim šetačima pasa.

- Mnogi znaju za dotičnog psa i gospođu i kada ih netko ugleda, međusobno si javljamo njihovu lokaciju kako bi ih izbjegli. Mnogi su mi se i javili nakon napada te kazali kako su pro- živjeli slično iskustvo ili još gore. Naime, jedna je gospođa doživjela napad kada je šetala s djetetom, a to je uistinu opasno - ističa Janja. Priznaje da su joj šetnje s Eevee obilježene strahom.

- Svaki put kada izađemo van, osvrćem se lijevo i desno u strahu od tog psa. Čak sam nabavila i sprej protiv pasa, jer ne znam što drugo učiniti, ako nas ponovno napadne. Osim toga, taj je pas pet puta veći od Eevee i mogao bi je ozbiljno ozlijediti, a i mene. Ponavljam, ne želim nikakvo zlo gospođi, ali čini mi se da u cijeloj priči nešto nije u redu i da joj treba pomoć - iskreno je rekla Janja koja je u nekoliko navrata pokušavala kontaktirati veterinarsku inspekciju, no bez uspjeha.

Na broj koji ih zove danima se nitko ne javlja.

U cijelu se priču doznajemo uključio i Centar za socijalnu skrb čiji su djelatnici pokušali izvršiti terenski očevid na adresi gdje stanuje gospođa B.B. iz Masarykove ulice, no nisu je zatekli kod kuće. -

U narednom periodu pokušati ćemo stupit u kontakt s gore navedenom, te ukoliko bude potrebno poduzeti mjere iz naše nadležnosti - kazali su nam.

Kazne za ugrožavanje

Iz Grada Varaždina kazali su nam kako je navedena gospođa koja vodi opasnog psa bez povoza i brnjice - u prekršaju.

- Po ulici i drugim javnim površinama na području grada Varaždina, psi se moraju voditi na uzici tako da ne ugro- žavaju sigurnost ljudi i životinja i ne ometaju odvijanje redovnog prometa. Psi se moraju izvoditi na uzici koja odgovara veličini i snazi psa. Dozvoljeno je izvođenje opasnih pasa na javne površine jedino s brnjicom i na povodcu - kazali su nam u Gradu te dodali kako je kazna za nepridržavanje odredbi 1.500 kuna.

Građane savjetuju da takve situacije prijave komunalnom redarstvu i policiji. Što se tiče nadležnosti, policija je nadležna za slučajeve napada psa, jer je počinjen prekršaj iz nadležnosti Zakona o javnom redu i miru, a je policija dužna izlaziti na svaki poziv građana. Ukoliko se radi o šetnji pasa i nekim drugim oblicima neurednosti pasa, nadležno je komunalno redarstvo Grada Varaždina.

Ipak, iz Grada Varaždina kažu kako građani rijetko prijavljuju prekršaje vlasnike pasa. Možda i zato jer je radi utvrđivanja spomenutog prekršaja nužno vlasnika zateći prilikom počinjenja.

Označeno u