Kako je završio postupak protiv bivše djelatnice vatrogasnih saveza optužene za štetu? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kako je završio postupak protiv bivše djelatnice vatrogasnih saveza optužene za štetu?

Ivica Kruhoberec | 15.7.2019. u 16:10h | Objavljeno u Crna kronika

Na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana, koja se zamjenjuje radom za opće dobro - i to tako da se dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada - varaždinski je Županijski sud, nakon 18 godina od inkriminiranih radnji, osudio Miru Kobal zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju jer je povrijedila dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa, pribavivši sebi protupravnu imovinsku korist, odnosno štetu onome o čijim se imovinskim interesima dužna brinuti.

Sukladno tome, okrivljena treba i isplati Republici Hrvatskoj iznos od 91.331 kunu, dok je oštećena FINA i još sedam osoba upućeno na parnicu s postavljenim imovinskopravnim zahtjevima.Potpisnik i - suprug!?Okrivljena je, naime, bila zaposlena kao knjigovođa, administrator i kontrolor-blagajnik u Gradskoj vatrogasnoj zajednici Varaždin, odnosno, temeljem sporazuma o djelu, kao voditelj materijalno-financijskog poslovanja u Vatrogasnoj zajednici Trnovec Bartolovečki.

U navedenim zajednica i vatrogasnim društavima u njihovom sastavu bila je, dakle, ovlaštena voditi materijalno-financijsko poslovanje, ali nije bila ovlaštena bez odluke nadležnih tijela obavljati poslove vezane za gotovinska plaćanja i podizanja novaca s računa zajednica i vatrogasnih društava. A upravo je to, prema presudi, činila.Naime, od 31. listopada 2003. do 8. ožujka 2006. u Varaždinu, svjesna da nije ovlašteni potp-snik, osobno je u više navrata potpisivala virmane za isplatu sa žiro-računa vatrogasnih društava u sastavu Vatrogasne zajednice Va-raždin te odobravala da naloge potpiše i njezin suprug V.K., koji nije bio ni zaposlenik zajednice, a niti ovlašteni potpisnik. Potom je, kako se nastavlja u presudi, podizala novac ili nalagala dostavljačici M.M. da ona podigne novac te da joj ga preda, pri čemu je novac zadržavala za sebe, odnosno nije ga prikazivala kroz blagajničko poslovanje. Na taj način oštetila je vatrogasna društva u sastavu Vatrogasne zajednice Varaždin i Vatrogasnu zajednicu Trnovec Bartolovečki za 91.331 kunu, koliko iznosi nepripadna materijalna korist, koju treba vratiti.Tako je, prema presudi, od 31. listopada 2003. do 4. listopada 2004. sa žiro-računa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jalkovec podigla i za sebe zadržala 12.100 kuna, a od 17. veljače 2006. do 8. ožujka 2006. sa žiro-računa Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu podigla i zadržala za sebe 2.000 kuna. Nadalje, 24. veljače 2006. sa žiro-računa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Kučan podigla je i zadržala 1.500 kuna, a 17. lipnja 2004. sa žiro-računa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zbelava podigla je i zadržala 2.500 kuna. Isto tko je od 16. rujna 2004. do 12. rujna 2005. sa žiro-računa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Kučan podigla i zadržala 15.831 kunu, a od 6. travnja 2004. do 27. listopada 2005. sa žiro-računa Vatrogasne zajednice Trno-vec Bartolovečki podigla je i zadr-žala 57.400 kuna.

Više informacija pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...