Iz policije upozoravaju uoči blagdana: Petarde nisu igračke!

D.P./Varaždinske vijesti | 16.12.2016. u 14:01h | Objavljeno u Crna kronika

Varaždinska policija će i ove godine provoditi operativnu akciju «Mir i dobro» u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine.

- Cilj ove akcije je sprječavanje stradavanja osoba i oštećenja imovine od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te ostvarivanje dobrog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme - kažu u policiji koja će u navedenom razdoblju provoditi niz preventivnih, ali i represivnih aktivnosti.

Kontrola i inspekcijski nadzor prodaje

Povećat će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranih manifestacija. Pojačat će se mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira, a provodit će se i kontrola i inspekcijski nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda.

Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosno rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Građane upozoravaju na opasnost

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

- Građane upozoravamo na opasnost od zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade.
Također apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke! - upozoravaju iz policije.