Nekretninu, koju su u Beogradu prodali za millijun eura povoljnije, bila je od Varteksa? Foto: ilustracija / Pixabay

Nekretninu, koju su u Beogradu prodali za millijun eura povoljnije, bila je od Varteksa?

Varaždinske vijesti | 26.9.2017. u 17:36h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 46-godišnjaka i 48-godišnjaka zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

ŽDO sumnja da su njih dvojica u rujnu 2007., kao odgovorne osobe dioničkog društva iz Varaždina, suprotno odluci nadzornog odbora društva kojom je dana suglasnost da se nekretnina društva u Beogradu površine veće od 2.000 kvadratnih metara proda po cijeni od 1.693.000 eura, prodali tu nekretninu za 670.000 eura.

Pritom su navodno neistinito prikazali da se radi o nekretnini nižeg stupnja uređenosti površine 1.360 kvadratnih metara.

Novi vlasnik je potom u studenom 2007. godine prodao istu nekretninu za 2.350.000 eura, čime je kupcu pribavljena protupravna imovinska korist na štetu društva od najmanje 7.000.000 kuna.

Istraga zbog prodaje nekretnine u Beogradu uslijedila je nedugo nakon što su službenici PU varaždinske, temeljem zahtjeva ŽDO u Varaždinu, dovršili kriminalističko istraživanje povodom anonimne kaznene prijave u kojoj se ukazivalo na navodne nepravilnosti u Varteksu. Stoga bi se otvaranje ove istrage moglo odnositi na varaždinsku tekstilnu kompaniju, odnosno njezine odgovorne osobe, tim više što bivše zaposlenike Varteksa, kao što smo pisali, još uvijek zanima kakva je sudbina na kraju zadesila Varteksove prodavaonice u Srbiji, budući da se o tome vrlo malo zna, za razliku od okolnosti pod kojima su prodavane Varteksove nekretine u Hrvtskoj. 

S obzirom da se svojedobno u Srbiji vodio postupak oko povrata nekretnina Varteksa, o tome smo informaciju pokušali dobiti čak i u Ministarstvu pravosuđa Srbije iz kojeg su nas, međutim,  uputili na druga državna tijela.

Otvaranje istrage još nisu komentrali u Varteksu koji je, sukladno odluci Skupštine iz kolovoza,  trebao biti dokapitaliziran od strane britanskog fonda rizičnog kapitala Valtegra LLP. Međutim, do toga još uvijek nije nije došlo, sudeći prema prvih deset dioničara na čijem je čelu i dalje Nenad Bakić, a ne britanski fond, koji je trebao dobiti dobiti 48,6 posto dionica za 37,17 milijuna kuna, koje je trebao uplatiti do 15. rujna. Jesu li investitori odustali i zašto od kupnje dionica Varteksa, odnosno ima li to kakve veze s istragom, ako se ona uistinu odnosi na odgovorne u Varteksu?