Internetske prijetnje: Zaprijetio mu računalnim virusom ako ne plati "bitcoinima" Foto: ilustracija

Internetske prijetnje: Zaprijetio mu računalnim virusom ako ne plati "bitcoinima"

I.D./Varaždinske vijesti | 7.11.2018. u 12:23h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 48-godišnjaka kao odgovorne osobe jednog obrta kojem je sjedište u Varaždinu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštenog pristupa.

Kako se sumnja, nepoznati je počinitelj 5. studenoga u 5.30 sati neovlašteno pristupio računalnom sustavu obrta i na email adresu poslao pisane poruke da je u operativni sustav zlonamjerni softver poslan virus te da će ga aktivirati ukoliko u određenom roku ne plati određeni novčani iznos, prevede u virtualnu valutu Bitcoin.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo "neovlašteni pristup".

Policija je izvijestila i da je jučer, 6. studenoga, oko 13.30 sati na Trgu slobode u Varaždinu, nepoznati počinitelj otuđio tri parfema ukupne vrijednosti oko tisuću kuna. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Od ostalih događaja, tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave varaždinske zabilježena su tri prekršaja protiv javnog reda i mira i to u Martijancu, Ludbregu i Sesvetama Ludbreškim.