I varaždinski poduzetnik osumnjičen za izvlačenje novca!?

vv | 4.2.2017. u 07:14h | Objavljeno u Crna kronika

Među dvadesetak osoba, koje je u srijedu uhitio USKOK zbog sumnje da su izvukli više od 57 milijuna kuna uz pomoć fiktivnih računa - nalazi se i vlasnik varaždinskog poduzeća sa sjedištem u Kućan Marofu. Sudeći prema medijskim izvještajima, riječ je o vlasniku poduzeća IZM-Jurinić, koji je šesti među 21 osumnjičenikom protiv kojij je, zajedno s deset trgovačkih društava i jedne udruge,  pokrenuta istraga zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

USKOK, naime, sumnja da su prvookrivljeni S. J., kao odgovorna osoba u šest  trgovačkih društava, i drugookrivljeni J. P., kao odgovorna osoba u četiri trgovačka društva, od početka 2009. godine do siječnja 2017. godine u zajedničko djelovanje povezali vlasnike poduzeća M. S., D. B., P.B., I. J., V. F.  i E. G. predsjednika udruge Auto klub Sputnik, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izvlačenjem novca iz većeg broja trgovačkih društava na temelju nevjerodostojnih faktura koje će im izdavati.

U cilju realizacije plana grupe, kako navodi USKOK, prvookrivljeni i drugookrivljeni,  a po njihovim uputama i trećeokrivljeni, pronalazili su odgovorne osobe trgovačkih društava koje su bile zainteresirane da na štetu svojih trgovačkih društava ostvare nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge plaćanjem fiktivnih faktura koje će im ispostavljati oni, kao i po njihovim uputama i D. B., P.B., I. J., V. F. te E. G. kao odgovorne osobe trgovačkih društava, odnosno udruge.

- Tako su od devetookrivljenog do XXI. okrivljene odgovorne osobe u više trgovačkih društava, sukladno dogovoru s I., II., i III. okr., nalagali i plaćali faktura za robu i usluge koje im stvarno nisu bile isporučene ili izvršene, navodi USKOK.

Nakon uplata, četvrti do osmog okrivljenog su manje iznose tako uplaćenog novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava i udruge, dok su veći dio novca, prema uputama prva dva okrivljenika., uplaćivali na račune njihovih trgovačkih društava na temelju fiktivnih faktura  ili su, također na temelju fiktivnih faktura, međusobno obavljali daljnja plaćanja te potom obavljali neposredne uplate na račune  trgovačkih društava prva dva okrivljenika. Potonji  su zatim dio uplaćenog novca u iznosu od najmanje 10.587.000 kuna zadržali na računima svojih trgovačkih društava, dok su iznos od najmanje 47.000.000 kuna prva dva okrivljenika podigli u gotovini i podijelili s okrivljenima, odnosno osumnjičenima.

Tvrtka IZM-Jurinić bavi se iskopom, utovarom, odvozom i dovozom zemlje,  zatim rušenjem objekata svih vrsta i veličina, iskopom i postavljenjem kanalizacije, čišćenjem snijega i dr.  Prema podacima Bisnoda, desetak zaposlenika ostvarivalo je od 2011., 2012. i 2015. godine između 1,3 i 1,6 milijuna kuna prihoda, dok prihodi 2013. i 2014. nisu evidentirani. Istovremeno, dobit poduzeća 2012. iznosila je 266 tisuća kuna, a 2011. i 2015. oko 700 tisuća kuna.  

Kako se našao u istrazi USKOK-a pokušali smo doznati od vlasnika IZM-Jurinić, ali su nam u poduzeću rekli da pokušamo idući tjedan jer oni ne mogu ništa reći.

Označeno u