I. Kruhoberec: Pisao sam zbog zdravlja i javnog novca, a ne u interesu Čehoka

Martina Pižeta | 18.10.2016. u 10:30h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Sve što sam napisao, napisao sam u dobroj vjeri. Pisao sam pošteno i uravnoteženo i u interesu javnosti, odnosno zaštite zdravlja i javnog novca, tako da nema riječi o sramoćenju, naročito ne u produljenom trajanju – kazao je to na prošlotjednom iznošenju obrane na varaždinskom Općinskom sudu novinar i urednik Ivica Kruhoberec.

Njega, podsjetimo, tvrtka Univerzal i njen suvlasnik Marijan Kovačić tuže zbog teškog sramoćenja u produljenom trajanju zbog članaka o suspaljivanju otpada u Energani na Banfici, kao i okolnostima izbora Kovačića za predsjednika varaždinskog HDZ-a, koji su objavljeni krajem 2013. i početkom 2014. godine u Regionalnom tjedniku.

Kovačić u helikopteru

Kruhoberec je ponajprije odbacio navode da je radio u interesu bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka i poduzetnika Davora Patafte, na što je na saslušanju nastojao ukazati Kovačić.

Suvlasnik Univerzala na moj je račun iznio niz nedokazanih kleveta. Nisam pisao u interesu bivšega gradonačelnika, a Kovačićeve su mi laži narušile profesionalni ugled, ali i zdravlje. Kovačić tvrdi da još od 2008. godine blatim tvrtku, dakle još od kad je Čehok bio gradonačelnik. Kakav bih interes imao od toga? Štoviše, upravo se Kovačić tih godina nalazio s osobama iz VIS-a, štoviše, vozio se u helikopteru VIS-a, a nalazio se i s tadašnjim glavnim urednikom Regionalnog tjednika. Čitavo to vrijeme nije bilo nikakvog prigovora na moj rad, štoviše, 2012. sam od Univerzala dobio i novogodišnju čestitku – naveo je Kruhoberec dodavši da je, kada je bilo povoda, tvrtku i pohvalio.

energana D 35

Za tužitelja sporni tekstovi, kazao je, nastali su isključivo na temelju dokumenata institucija, kao i primjedbi i nezadovoljstva građana.

Upravo na temelju nezadovoljstva građana nastao je u kolovozu 2013. prvi tekst kolegice o radu Energane u kojem Kovačić tvrdi da ne spaljuje otpad, već se smrad na Banfici širi jer Romi spaljuju gume. Nakon toga puna četiri mjeseca nismo pisali o Energani. Nismo imali na temelju čega pisati. No potom su mi se obratili poduzetnici iz južnog dijela grada navevši da im smrdi iz smjera Univerzala. Nazvao sam ga i molio za komentar, no bezobrazno me “otpilio”. Zbog toga sam pozvao inspekciju i na temelju njihovih nalaza objavio prvi utuženi tekst. U nalazu jasno stoji da se u Energani suspaljuje i otpad, odnosno gorivo iz otpada, što me šokiralo. Prije objave tog teksta kontaktirao sam i s Univerzalom i Gradom Varaždinom – rekao je Kruhoberec dodavši da je u članku postavio pitanja koja se logično nameću, poput toga ima li tvrtka sve nužno za spaljivanje.

”Univerzal je kažnjavan”

Nakon drugog članka u kojem je citirao nalaz inspektora da su utvrđene nepravilnosti u Energani, odazvao se pozivu koji je Univerzal uputio novinarima. U nazočnosti nekoliko osoba Kovačiću je, kaže, predložio intervju, na što mu je on odvratio da “nema šanse jer je on plaćenik”.

Pitao sam ga kakav sam ja plaćenik s minusima na računima i samo s imovinom naslijeđenom od roditelja. Gdje je tu neka korist? No on je to izvrnuo i rekao da sam ja zbog svojih prilika od njega tražio novac – rekao je Kruhoberec dodajući da mu zbilja nije jasno kako bi istovremeno od Čehoka dobivao novac za pisanje, a od Kovačića da ništa ne piše.

Treći od nekoliko utuženih tekstova odnosio se na prekoračivanje graničnih vrijednosti emisija dušikovih oksida, a nastao je na temelju dokumenata Agencije za zaštitu okoliša, odnosno godišnjeg izvješća o praćenju emisija onečišćujućih tvari u zrak za 2010. godinu.

Iz njegovih tekstova, kazao je odgovarajući na pitanja svoje braniteljica, nigdje nije vidljivo da govori o zatvaranju Univerzala, kako mu se insinuira, već je riječ samo o tome da se zalagao za poštivanje propisa, što Univerzal nije uvijek činio, zbog čega je više puta kažnjen.

Iako je trebao, Univerzal nije uveo kontinuirano mjerenje emisija, što Kovačić pravda da bi stajalo 500.000 kuna, a istovremeno ima novce za plaćanje prekršajnih kazni od po nekoliko desetaka tisuća kuna – ukazao je Kruhoberec dodavši da je HERA nakon njegova napisa naložila Univerzalu povrat više od tri milijuna kuna jer ne subvencionira električnu energiju iz otpada, već samo biomase.

Rasprava se nastavlja u četvrtak 20. listopada.

Stričak: Nisam bio za Kovačića

Na ročištu je kao svjedok obrane saslušan predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak. Prisjećajući se okolnosti izbora za novog predsjednika varaždinskog HDZ-a 2013. godine, naveo je kako je njegovo mišljenje bilo da se Kovačić ne bi trebao kandidirati za predsjednika.

Prije samih izbora, i na gradskom i na županijskom odboru, kazao sam da se Kovačić ne bi trebao kandidirati. Smatrao sam da ne bi bilo dobro da je istovremeno predsjednik varaždinskog HDZ-a i suvlasnik tvrtke koja je u poslovnom odnosu s Gradom. Po meni, bilo bi upitno čije će interese stavljati ispred. To sam rekao i njemu samom – naveo je Stričak dodavši da je o izborima u HDZ-u sigurno razgovarao s novinarima, pa i s Kruhobercom, s obzirom na to da je vladao izniman interes za tu temu. Što se pak tiče donacije varaždinskom gradonačelniku uoči lokalnih izbora 2013., naglasio je kako je stranka potom zauzela stav kako svaki član HDZ-a koji sudjeluje u kampanji druge stranke, sam sebe isključuje iz HDZ-a, ali da nema saznanja kako su se nudila radna mjesta za glas delegata.

andelko stricak izbori

Na ročištu je kao svjedok obrane saslušan predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak. Prisjećajući se okolnosti izbora za novog predsjednika varaždinskog HDZ-a 2013. godine, naveo je kako je njegovo mišljenje bilo da se Kovačić ne bi trebao kandidirati za predsjednika.

Prije samih izbora, i na gradskom i na županijskom odboru, kazao sam da se Kovačić ne bi trebao kandidirati. Smatrao sam da ne bi bilo dobro da je istovremeno predsjednik varaždinskog HDZ-a i suvlasnik tvrtke koja je u poslovnom odnosu s Gradom. Po meni, bilo bi upitno čije će interese stavljati ispred. To sam rekao i njemu samom – naveo je Stričak dodavši da je o izborima u HDZ-u sigurno razgovarao s novinarima, pa i s Kruhobercom, s obzirom na to da je vladao izniman interes za tu temu.

Što se pak tiče donacije varaždinskom gradonačelniku uoči lokalnih izbora 2013., naglasio je kako je stranka potom zauzela stav kako svaki član HDZ-a koji sudjeluje u kampanji druge stranke, sam sebe isključuje iz HDZ-a, ali da nema saznanja kako su se nudila radna mjesta za glas delegata.