Sanja Vlašić, direktorica prodaje Obuće Viko Foto: Krešimir Đurić

FOTO Požar u Viku prouzročio štetu od 12 mil. kn, ne zna se što će biti s radnicima

M.P./Varaždinske vijesti | 19.5.2017. u 11:32h | Objavljeno u Crna kronika

Zaposlenici Obuće Viko, čija je proizvodna hala u srijedu u potpunosti izgorjela u požaru, još su uvijek u šoku.

- Teško nam je vjerovati da naše proizvodnje više nema. Proizvodni pogon je u potpunosti izgorio, svi strojevi su neupotrebljivi, alati, noževi, sve...Štetu okvirno procjenjujemo na 12 milijuna kuna! Naših 70-tak proizvodnih radnika je poslano kućama i ne znamo još što ćemo s njima. Tužna je činjenica da se bez neke vrste pomoći najvjerojatnije nećemo moći oporaviti od ovog jer kapitala za obnovu proizvodnje nemamo - kaže Sanja Vlašić, direktorica prodaje Obuće Viko.

Dodaje da se tvrtka već obratila Gradu, Županiji, HGK Varaždin i ministarstvima, ali za sada još nisu dobili nikakav odgovor.

- Svjesni smo da smo privatno poduzeće i da nam nitko nije "dužan" pomoći, no obzirom na našu 70-godišnju tradiciju proizvodnje te stotine ljudi koje su prošle kroz sustav VIKO, a imajući u vidu i općenito tešku situaciju u obućarskom sektoru gdje smo mi posljednje privatno poduzeće u radnom i zaštitnom sektoru u Hrvatskoj koje ne radi lohn poslove već razvija vlastiti proizvod i brend, nadamo se da će se iznaći neki način da ova proizvodnja nastavi s radom - napominje.

- U pogonu koji je izgorio bila je, što već kao gotov proizvod, što u poluproizvodnji, obuća za HŽ Infrastrukturu, HEP, Zagrebački holding, Crodux, Belje...Krajem tjedna trebali smo početi s proizvodnjom cipela za Hrvatsku poštu u vrijednosti od milijun kuna. U pregovorima smo za izvoz izuzetno velike količine vojnih čizama. I sada je sve stalo. Izuzetno nam je teško jer smo se taman počeli oporavljati od nešto lošije 2016. godine te su veliki i značajni poslovi bili na obzoru - naglašava Vlašić.

Ipak, u Obući Viko ne dižu ruke.

- Ne predajemo se! Već smo pokrenuli pregovore s bankama, dobavljačima i našim partnerima te i dalje s optimizmom krećemo dalje, korak po korak - zaključuje direktorica prodaje.

Označeno u