FOTO: Nevjerojatne tvrdnje građana o topličkoj tragediji Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Nevjerojatne tvrdnje građana o topličkoj tragediji

M.P./D.P. | 8.11.2016. u 10:50h | Objavljeno u Crna kronika

Mještani Varaždinskih Toplica još su u šoku nakon jučerašnje eksplozije koja je oko 17.20 sati zatresla njihov gradić. Kako su izvijestili iz PU varaždinske, plin je u stanu na adresi Ulica braće Radića 7 pustio 53-godišnjak koji je o svojoj namjeri izvijestio i policijski OKC u 16.43 sati. Na teren su odmah upućeni policajci te HEP, Termoplin i vatrogasci.

Međutim, u trenutku zatvaranja ventila na vanjskom dijelu zgrade, došlo je do eksplozije u lijevom dijelu stambene zgrade. Eksplozija se čula u čitavom gradu, a kuća se urušila. Osim 53-godišnjaka, od zadobivenih je ozljeda u OB Varaždin noćas preminula 85-godišnjakinja.

- Kuća mi se zatresla, u prvi sam mah pomislila da je potres. Uopće nemamo plin, rekli su ga će ga ponovno pustiti tek oko podneva - kazala nam je susjeda koja živi u blizini.

Pedesettrogodišnjaka koji je pustio plin, kaže, ne poznaje. Dvojica susjeda kažu pak kako je riječ o veterinaru koji je prije mjesec dana kupio stan u prizemlju kuće.

- Nismo ga poznavali, no svašta se priča. Ne znamo zašto je to učinio - istaknuli su.

Susjed koji živi nedaleko vrtića, a koji je svega stotinjak metara dalje od kuće koja se urušila, pita se pak je li se tragedija mogla izbjeći.

- Dva su policijska automobila 20-ak minuta prije eksplozije bila parkirana blizu vrtića, a stigli su i vatrogasci i Termoplin. Zašto na vrijeme nisu obavijestili i evakuirali susjede? Zašto nisu pokušali pregovarati s njim? Ne bi se dogodila ta tragedija u kojoj je osim njega sad preminula i nedužna starica - upozorio je susjed.

Od drugog smo pak saznali da se 53-godišnjak iz Trnovca preselio u Varaždinske Toplice nakon rastave sa ženom. Rastava je još uvijek u tijeku.

- Zbog agresivnosti nije imao pristup doma. Navodno je neki dan suprugu pronašao s ljubavnikom i premlatio ih. Ona ga je prijavila policiji da joj prijeti i tražila je njegovu psihijatrijsku procjenu - ističe taj sugovornik.

I on se pita je li tragedija mogla biti izbjegnuta.

- Policajci su sinoć govorili kako nisu znali ništa, a znali su da je pušten plin jer su zatvorili cestu. Ljudi koji nisu ni krivi ni dužni su nastradali! Pola sata prije policajci su zatvorili cestu, a nisu obavijestili ljude u zgradi! Mogli su nazvati te ljude i reći im da izađu iz zgrade jer curi plin - kaže.

U zgradi koja se urušila nakon eksplozije, osim 53-godišnjaka je živjela i obitelj s dječakom koji je u tom trenutku s ocem bio na treningu nogometa, a majka na poslu.

- Njegov djed, moj prijatelj Antun, koji također ondje živi samo pukom srećom nije nastradao jer je išao piti kavu u drugi, naknadno dograđeni dio kuće. Da je ostao u stanu, sigurno bi i on poginuo - ističe.

Prema pričanju mještana, 53-godišnjak si je prije puštanja plina pokušao prerezati vratne žile, no budući da u tome nije uspio, pustio je plin te upaljačem izazvao eksploziju plina.

Ulica braće Radić još je uvijek zavorena za promet, a policijski službenici sa vještacima iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić nastavljaju očevidom u cilju utvrđivanja svih okolnosti.