DOZNAJEMO Što ako izgubite vrijedan mobitel, a “pošteni” nalaznik ga zadrži?

| 5.2.2018. u 13:26h | Objavljeno u Crna kronika

Da je teško doći do izgubljenog pametnog mobitela, čak i ako uspijete utvrditi na kojem području ga netko kasnije koristi, zorno govori slučaj 34-godišnjakinje, koja na policiji nije uspjela prijaviti utaju mobitela vrijednog 2.500 kuna. Kako nam je objasnila, mobitel je vjerojatno izgubila, no osoba koja ga je pronašla zadržala ga je za sebe, što je kazneno djelo.

Mobitel je, kaže, locirala putem Google servisa, koji je pokazivao da se mobitel posljednji put uključen nalazio u dijelu Varaždina u kojem taj dan nije bila, što znači da ga je netko pronašao i koristio, ako ga joj možda nije i ukrao. To je sve ispričala na varaždinskoj policiji, no tu su joj rekli da policija ne može tragati za mobitelom koji je utajen, već samo za mobitelom koji je ukraden. Uz to, progon po službenoj dužnosti za djela utaje policija pokreće samo ako je vrijednost utajene stvari velika, odnosno iznad 60.000 kuna ili je kazneno djelo počinjeno na štetu državne imovine.

Je li uistinu tako, odgovor smo potražili u PU varaždinskoj. Kako nam je objasnio načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, policija je dužna u slučaju manjih utaja (gubitka i utaje mobitela ili laptopa) na zahtjev vlasnika zaprimiti prijavu te poduzeti sve raspoložive mjere i radnje u cilju otkrivanja počinitelja i pronalaska predmeta, a o prikupljenim obavijestima izvijestiti podnositelja prijave.

- U tom smislu policija provodi traganje za predmetima, odnosno raspisuje objavu radi pronalaženja predmeta u svezi kaznenog djela ili prekršaja ili predmeta koji su pronađeni ili nestali, a na temelju podataka o npr. serijskom broju predmeta - ukazao je načelnik.

Dodao je kako se u slučaju kaznenih djela, koje se progone po privatnoj tužbi, policijskim službenicima nije na raspolaganju mogućnost pribavljanja tzv. ispisa poziva od davatelja komunikacijskih usluga. Naime, člankom 68. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima propisano je da se provjera istovjetnosti, trajanja i učestalosti komunikacija može zatražiti samo za kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Pojednostavljeno rečeno, za ukradeni mobitel policija će zatražiti da se uključi lokator po IMEI broju uređaja, no za izgubljeni i utajeni uređaj - neće.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u