Direktor (36) "muljanjem" s porezom oštetio državu za pet milijuna kuna?

M.P./Varaždinske vijesti | 26.2.2018. u 19:51h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza ili carine, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 36-godišnjaka.

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od travnja 2013. do siječnja 2014. godine, kao direktor trgovačkog društva iz Varaždina, u prijavama poreza na dodanu vrijednost iskazao i odbio pretporez na koji društvo nije ostvarivalo pravo. Time je, navodi ODO, oštetio proračun RH za gotovo pet milijuna kuna, budući da se radilo o prijavama kupnje robe koju društvo uopće nije kupilo i o obavljanju usluga koje društvo uopće nije obavilo.

Nadalje, postoji osnovana sumnja i da je od siječnja 2012. do lipnja 2013. godine, kao direktor drugog trgovačkog društva, u poslovnim knjigama evidentirao 36 računa više dobavljača iako njegovo društvo nije kupilo nikakvu robu od tih dobavljača niti su oni izdali račune njegovom društvu.

Na opisani način je neovlašteno koristio pretporez i neosnovano umanjio poreznu osnovicu obračuna poreza na dobit društva te time oštetio proračun RH za više od 220.000 kuna.