AFERA STANOING Nagodili se svi osim Brumena, Strmečki i poduzeća Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

AFERA STANOING Nagodili se svi osim Brumena, Strmečki i poduzeća

| 3.3.2018. u 11:33h | Objavljeno u Crna kronika

Nešto više od četiri godine od podizanja optužnice, dio optuženih u tzv. aferi Stanoing nagodio se s tužiteljstvom. Doznali smo to iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, koje je još u prosincu 2013. godine podignulo optužnicu protiv bivšeg direktora varaždinske tvrtke Stanoing Eduarda Brumena i bivše članice uprave Stanoinga Ivanke Strmečki, bivših direktora tvrtke Zakmardy Nevena Radovića, Mladena Delića i Marine Fajfarić te tvrtci Stanoing i B&B Consulting.

Optužnica ih je u 11 točaka teretila za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na to kazneno djelo, krivotvorenja službene isprave te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Brumena se, između ostalog, optužnicom tereti da je kao direktor Stanoinga od početka 2005. do kraja 2011. godine, u namjeri da Stanoingu pribavu nepripadnu materijalnu dobit, protivno zakonu te bez dozvole i znanja predstavnika zgrada na žiro-račun tvrtke prebacio 2,5 milijuna kuna sredstava zajedničke pričuve od 83 stambene zgrade, kojima je Stanoing bio upravitelj. Uz to, Brumen i Strmečki teretili su se zbog neplaćanja 2,3 milijuna kuna poreza, ali i da su od rujna 2010. do studenog 2011., s ciljem da Stanoingu ishode kredite, kao sredstva osiguranja povrata kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna svjesno davali u zalog prodane stanove i garaže. Kupce su tako oštetili za točno neutvrđene iznose, no svakako veće od 30.000 kuna.

Zbog preopterećenosti Županijskog suda u Varaždina, predmet je Vrhovni sud RH 2015. godine delegirao na Županijski sud u Bjelovaru gdje je pripremno ročište održano tek početkom studenog prošle godine. Uu međuvremenu je ŽDO u Varaždinu izmijenilo optužnicu te je u siječnju dostavilo strankama. Ipak, glasnogovornik ŽDO-a Darko Galić naglašava kako u optužnici nije ništa mijenjano, već je izrađen pročišćeni tekst činjeničnog opisa, budući da je s nekim optuženicima sklopljena nagodba pa su oni izostavljeni iz teksta optužnice.

- Sklopljena je nagodba sa svima, osim s Brumenom, Ivankom Strmečki i pravnim osobama - kratko nam je rekao Galić, no nismo uspjeli doznati kakve je konkretno nagodbe DORH sklopio s optuženima. Istovremeno, donijeta je odluka u vezi zamjene privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi od prvooptuženog Brumena.

- Nakon što je rješenje postalo pravomoćno, prvooptuženi je u sudski polog uplatio 82.924,78 kuna za koji iznos ga tužiteljstvo tereti da je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist, pa sud mora donijeti odluku u svezi ukidanja privremene mjere osiguranja na nekretninama Brune Brumena. Nakon pravomoćnosti ove odluke zakazat će se rasprava - odgovoreno nam je sa Županijskog suda u Bjelovaru protekli tjedan.

Označeno u