Županijski vijećnici o Piškornici, Aglomeraciji i troškovima preferencijalne kampanje Foto: Krešimir Đurić

Županijski vijećnici o Piškornici, Aglomeraciji i troškovima preferencijalne kampanje

V.M./Varaždinske vijesti | 26.9.2016. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Svega desetak vijećnika postavilo je pitanja županu Varaždinske županije i njegovim pomoćnicima na sjednici Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak. Vijećnike je zanimalo što je s Piškornicom, projektom Aglomeracije Varaždin, troškovima preferencijalne kampanje za Milorada Batinića, što je s Domom zdravlja u Ludbregu, planom navodnjavanja za Varaždinsku županiju, ali i s pravilnikom za specijalizaciju liječnika.

Nadica Dreven Budinski osvrnula se na pitanje Piškornice. Navela je kako je ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović izjavio kako je Piškornica opasna za zdravlje ljudi. Navela je da su uz Piškornicu regostrirane još tri tvrtke te pitala tko je odgovoran varaždinskoj županiji te što će biti s Piškornicom u budućnosti. Župan je odgovorio kako je Piškornica otvorila nekoliko tvrtki kćeri kako bi se mogla javljati na natječaje za sanaciju raznih odlagališta.

Vijećnicu Ivanu Pomahač zanimalo je kakva je kvaliteta vode u objektu Doma zdravlja u Ludbregu te kada će se zamijeniti vodovodne instalacije. Spomenula je i problem zastarjele opreme u ludbreškoj ginekološkoj ambulanti. Zamjenik župana Alen Kišić odgovorio joj je da nije bilo redovnog obnavljanja što se tiče Doma zdravlja, ali da je bilo određenih radova na poboljšanju situacije koji su u tijeku. Najavio je dovršetak radova na vodovodnim instalacijama do kraja. Za ginekološku ambulantu, naveo je da će Dom zdravlja nabaviti novi aparat vlastitim sredstvima do kraja ove godine. Što se tiče pravilnika o specijalizaciji, šti je zanimalo vijećnicu Mirjanu Kolarek Karakaš, župan je odgovorio kako će se pravilnik prema najavama ministra zdravlja uskoro mijenjati.

Što se tiče plana navodnjavanja za Varaždinsku županiju, župan je naveo kako su cijeli projekt razradili. Vijećnik Ivo Loborec pitao je mogu li se na uvid dobiti obavljene revizije, no župan je odgovorio kako nije siguran jesu li ti dokumenti tajni ili javni.  Loborca je zanimalo i zašto Županija ne sudjeluje u sufinanciranju izgradnje dječjih vrtića, a župan mu je odgovorio kako je to obaveza jedinica lokalne samouprave koje sufinanciranje mogu dobiti iz europskih fondova preko mjere 7.4.

Anđelka Stričaka zanimalo je zašto se od načelnika općina traži potpisivanje ugovora za Aglomeraciju, ako se projekt u potpunosti financira iz EU fondova i Hrvatskih voda.

Projekt aglomeracije fondovi sufinanciraju sa 75 posto, a država i Hrvatske vode s 20 i nešto posto. Na općinama i gradovima je nekih 3 do 4 posto sufinanciranja – rekao je župan.

Za sva postavljena pitanja, vijećnici su tražili pisane odgovore od župana i njegovih pomoćnika.