ŽUC ove godine ulaže više od 27 milijuna kuna u sanaciju cesta i klizišta

D.P./Varaždinske vijesti | 10.4.2017. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

U 2017. godini u obnovu županijskih cesta i sanaciju klizišta na području Varaždinske županije Županijska uprava za ceste uložit će 27 milijuna i 824 tisuće kuna. Najavio je to u ponedjeljak ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije Tomislav Osonjački tijekom prezentacije plana građenja i održavanja lokalnih cesta za 2017. godinu.

Zbog zime oštećenja

- Ova zima je bila osjetno hladnija što se tiče temperatura i nastala su velika oštećenja cesta. Zbog toga smo bili primorani tijekom veljače i ožujka mijenjati plan građenja kako bi se on uskladio s realnim stanjem na terenu, oštećenjima i planom sanacija - kazao je Osonjački te istaknuo kako je ŽUC, srećom, na inicijativu župana i Županijske skupštine još lani pokrenuo postupak dobivanja kredita koji su uz odobrenje Ministarstva i dobili. Radi se o kreditu Hrvatske banke za obnovu i razvoj od 20 milijuna kuna.

- To je velika stvar s obzirom na to kako je u zadnjih nekoliko godina proračun Županijskim uprava za ceste na nivou države pao mi imamo godišnje 15 milijuna kuna manje. Ovim potezom smo amortizirali barem jednu godinu što se tiče ulaganja - istaknuo je Osonjački te dodao kako su u tijeku pregovori preko Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture gdje je uključena i Svjetska banka

- U tim se pregovorima analiziraju trenutno svi upravljači cesta na području Hrvatske i ja se nadam da će se ta sredstva vratiti Županijskim upravama za ceste s obzirom na to da najveći broj korisnika se koristi upravo županijskim cestama, kako na području cijele Hrvatske tako i kod nas. Svi znamo da su to poveznice unutar županije i stvarno je bitno da se ta sredstva vrate kako bi lakše održavali sigurnost prometa - smatra Osonjački koji je kazao kako su radovi diljem Županije već u tijeku.

- Radi se velika investicija na području Ludbrega gdje se sanira Frankopanska ulica, a radi se i na području Sračinca i Jalžabeta. U planu su radovi u Vinici, a radi se i područje Beletinec - Presečno, odnosno spoj cijelog zapadnog dijela Županije prema autocesti kojim ćemo završiti gotovo sve neasfaltirane prometnice koje su bitne za odvijanje prometa - kazao je Osonjački.

Uz to, dodao je, saniraju se i klizišta.

Radovi u tijeku

- Pet milijuna kuna uložit ćemo u klizišta koja su veliki problem na području Varaždinske županije, a trenutno su u tijeku natječaji za sanaciju klizišta na području Kameničkog podgorja, Bednje, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica - kazao je Osonjački te pojasnio kako su klizišta veliki problem Varaždinske županije, a najugroženija su brdska područja.

- U svakom slučaju pratit ćemo situaciju diljem Županije i o svemu ćemo izvještavati javnost - zaključio je. Spomenimo kako ŽUC na području Varaždinske županije upravlja s gotovo 1000 kilometara cesta.

Štromar: Ravnomjerna ulaganja diljem cijele Županije

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar kazao je kako će sredstva ŽUC-a za sanaciju cesta biti ravnomjerno raspoređena po općinama i gradovima diljem županije, bez obzira upravlja li njima HNS ili ne.

- U našoj županiji imamo 14 gradova i općina kojima upravlja HNS, 12 kojima upravlja HDZ, jednu gdje je SDP i tri gdje je HSS. Od svih sredstva 44,85 posto ide u HDZ-ove općine i gradove, u HNS-ove ide 42,21 posto, u SDP-ove 6,11 posto i HSS-ove 6,83 posto. Inzistirali smo da se poprave najgori dijelovi cesta koji su u najlošijem stanju, ali i da se prati situacija po općinama i gradovima. Naime, ja želim biti župan ne samo HNS-ovim načelnicima i gradonačelnicima, nego svim načelnicima i gradonačelnicima i svim građanima Varaždinske županije te sam inzistirao da se ravnomjerno uloži taj novac i na to sam ponosan - istaknuo je župan.

Označeno u