Zbog pojave groznice Zapadnog Nila varaždinska bolnica će provoditi testiranje krvnih uzoraka Foto: Ilustracija

Zbog pojave groznice Zapadnog Nila varaždinska bolnica će provoditi testiranje krvnih uzoraka

Varaždinske vijesti | 6.9.2018. u 18:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zbog pojave groznice Zapadnog Nila u Varaždinskoj županiji, radi sigurnosti pacijenata Opće bolnice Varaždin za sve davatelje krvi s područja grada Varaždina uvedeno je testiranje krvnih uzoraka.

- S obzirom na to da je dokazana prva teška infekcija virusom Zapadnog Nila na području grada Varaždina, a prema mišljenju epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, uputi Ministarstva zdravstva RH kao i uputi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, uveli smo testiranje uzoraka krvi dobrovoljnih davatelja krvi na virus Zapadnog Nila. Odjel za transfuzijsku medicinu OBV Varaždin, započeo je s testiranjem svih dobrovoljnih davatelja krvi koji dolaze s područja grada Varaždina 31. kolovoza. Riječ je o standardnoj i propisanoj proceduri u ovakvim slučajevima u svrhu maksimalne zaštite naših pacijenata - naveo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić dr.med.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzokuje virus Zapadnog Nila, tj.virus iz porodice flavivirusa, kao što je i virus krpeljnog meningoencefalitisa, no za razliku od ugrizom krpelja, ova se bolest prenosi ubodom zaraženog komarca.

- Prosječna inkubacija bolesti je oko 2-14 dana, s time da će tek oko 20 posto zaraženih imati simptomatsku kliničku sliku, i to blažu, sa simptomima „ljetne gripe“; povišena temperatura, bolovi u cijelom tijelu, opća slabost, moguće je povraćanje, proljev, pojava osipa po gornjem dijelu trupa i ekstremiteta, povećani limfni čvorovi, može se javiti mutniji vid i blaža glavobolja. Navedeni simptomi traju uglavnom nekoliko dana, bez značajnijih patoloških promjena u laboratorijskim nalazima, te prolaze uz simptomatsko liječenje (dobra hidracija, mirovanje, antipiretici) – pojasnila je Elizabeta Dvorski, dr.med. v.d. voditelja Odjela za infektologiju iz Opće bolnice Varaždin.

Nadalje, u manje od 1 posto zaraženih moguće je razvijanje teže kliničke slike sa znakovima infekcije središnjeg živčanog sustava (meningitis, meningoencefalitis), koju će oboljeli i liječnici prepoznati po duljem trajanju temperature, praćenoj jačom glavoboljom, povraćanjem, vrtoglavicom, moguće poremećajem svijesti, zakočenosti vrata, naglo nastaloj slabosti mišića ili slabosti nogu, ruku te drugim neurološkim ispadima. U navedenom slučaju potrebno je bolesnika uputiti u bolnicu radi daljnjeg praćenja i liječenja.

- Od težeg oblika bolesti najčešće obolijevaju stariji bolesnici te bolesnici sa kroničnim bolestima (šećerna bolest, kronični bubrežni i kardiološki bolesnici, pacijenti sa transplantiranim organima ili malignim oboljenjima te drugi imunokompromitirani bolesnici). U navedenoj skupini moguće je očekivati dulje trajanje bolesti, sporiji ili nepotpuni oporavak pa čak i smrtni ishod – kazala je dr Dvorski.

Za naglasiti je da ne postoji mogućnost interhumanog prijenosa kontaktom, opisani su jedino slučajevi prijenosa virusa sa majke na dijete tokom trudnoće ili dojenjem te pripravcima transfuzije krvi odnosno transplantacijom organa.

- U Varaždinskoj županiji je do sada zabilježen samo jedan potvrđen slučaj zaraze. S obzirom da je dokazano da je virus prisutan na našem području, za očekivati je moguće nove slučajeve tokom naredna 2-3 mjeseca te je u slučaju pojave ozbiljnijih simptoma potrebno potražiti liječničku pomoć – zaključila je dr Dvorski.

Bolest se dokazuje najčešće dokazom protutijela u krvi, odnosno likvoru bolesnika te dokazom genoma PCR metodom u urinu (uzorci se šalju u Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo).

Dosada je u Hrvatskoj, prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo, 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva dok je nažalost jedna osoba preminula. Od tih 26 slučajeva deset je prijavljeno u posljednjih sedam dana. Uz slučaj u Varaždinu sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija te Grad Zagreb s okolicom).