Zbog održavanja, u narednim danima sniženje razine vode u akumulaciji HE Čakovec

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Zbog održavanja, u narednim danima sniženje razine vode u akumulaciji HE Čakovec Foto: VV arhiva / ilustracija

Radi redovnog godišnjeg pregleda i održavanja asfaltnih obloga nasipa akumulacije HE Čakovec u narednom razdoblju, počevši od 21. lipnja, planira se sniženje vodostaja u akumulaciji.

Kako pojašnjavaju iz HEP Proizvodnje, akumulacijsko jezero HE Čakovec koja je u funkciji od 1982. godine formirano je nasipima ukupne dužine oko 18 km. Nasipi su izvedeni od uvaljanog šljunkovito-pjeskovitog materijala, a pokos vodne strane nasipa obložen je asfalt-betonom. Tijekom eksploatacije pojavljuju se oštećenja asfalt-betonske obloge nasipa prvenstveno u zoni oscilacija vodostaja. Oštećenja obloge nastaju općenito zbog promjenjivih uvjeta u jezeru, zbog djelovanja valova te posebno zbog djelovanja leda u zimskim mjesecima. Nasipi akumulacije i dovodnog kanala se redovito pregledavaju i održavaju, a svake godine obavlja se sanacija pukotinskih i plošnih oštećenja.

- Kao dugoročno rješenje s ciljem povećanja sigurnosti nasipa za naredno eksploatacijsko razdoblje, planira se postepena zamjena obloge na način da se gornji vodonepropusni sloj zamijeni novim asfaltom u višegodišnjem ciklusu. Za vrijeme zamjene obloge razina vode akumulaciji se snižava do 2,5 m u odnosu na minimalnu razinu u normalnim pogonskim uvjetima, tako da elektrana može biti u pogonu. Izvođenje radova moguće je samo u ljetnim mjesecima, a dinamika radova ovisi o meteorološkim i hidrološkim prilikama - ističu iz HEP Proizvodnje.

Predviđeno je izvođenje radova po fazama, a zamjena će se najprije obaviti na dionici desnog nasipa akumulacije, od stacionaže 3+650 do stacionaže 4+650 DNA (kod mjesta Trnovec Bartolovečki). Planirano trajanje aktivnosti prve faze za koje je potrebna snižena razina vode u akumulaciji je predvidivo sedam tjedana.

Snižavanje razine vode u akumulaciji provodit će se postepeno kroz nekoliko dana kako bi se ostvarile što sporije promjene razine vode i tako smanjio utjecaj na okoliš, a terminski plan i dinamika aktivnosti će se prilagođavati meteorološkim i hidrološkim uvjetima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.