Sirovinu iz kamenoloma eksploatira poduzeće Zagorje kamen

Zbog miniranja u kamenolomu, tresli se Vinica i Marčan

M.P./Varaždinske vijesti | 2.8.2017. u 12:46h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Općine Vinica tijekom jučerašnjeg su i današnjeg dana "zatrpani" s tridesetak poziva ljutitih mještana Marčana i Vinice koji su zbog miniranja u kamenolomu Marčan doživjeli nelagodu i strah.

Iako ovo nije bilo prvo miniranje u kamenolomu, iz Općine ukazuju kako nekontrolirana miniranja u kamenolomu kod mještana redovito izazivaju uznemirenost, strah i negodovanje.

- Općina i načelnik upućivali su na problem i tražili pomoć i zaštitu inspekcijskih službi i drugih nadležnih tijela, ali do današnjeg dana po tom pitanju nadležne institucije nisu poduzele baš ništa. Premda Općina nije protivnik jednog takvog privredno-gospodarskog subjekta, mora štititi svoje mještane i njihovu imovinu, koja je ugrožena svakim novim miniranjem, a oštećenja su jasno vidljiva na obiteljskim kućama i na gospodarskim objektima - ističu iz Općine.

Napominju da podupiru svaku vrstu gospodarske djelatnosti koja se odvija na njezinom području i nije za zatvaranje kamenoloma, kako to neki pokušavaju prikazati u javnosti.

- I Općina i ja kao načelnik borit ćemo se svim raspoloživim pravnim sredstvima da dokažemo da je proizvodnja ovakvog oblika moguća kroz manji obim miniranja i primjenom drugačijih, u Hrvatskoj i svijetu poznatih tehnologija. Točno je da Općina na godišnjoj razini na ime naknade za eksploataciju mineralnih sirovina dobiva oko 10.000 kuna što je također neprimjereno i nedopustivo, pogotovo kada se uzmu u obzir štete koje trpe mještani dijela naselja Marčan i Vinica - navodi načelnik Marijan Kostanjevac dodavši da Općina jest za suradnju no nakon velikog pritiska mještana dužni su ponovno zatražiti zaštitu kod svih nadležnih institucija Republike Hrvatske.

Označeno u