Za tradicionalnu 21. Zeljarijadu u Vidovcu od 20. do 23. rujna 22.000 listova varaždinskog zelja

Napisao/la: -

Čak oko 1.300 metara sarme napravit će se na tradicionalnoj 21. Zeljarijadi, glavnoj kulturnoj, gospodarskoj, zabavnoj i gastronomskoj manifestaciji Općine Vidovec koja će se održati od 20. do 23. rujna.

- Tijekom tri dana posjetitelji će moći uživati u bogatom gastronomskom i kulturno-umjetničkom programu. Inače, ova iznimna manifestacija tijekom godina postala je prepoznatljiv brend, poznat i van granica Republike Hrvatske - istaknuto je na predstavljanju manifestacije u Županijskoj palači gdje su program „Zeljarijade" predstavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik KUD-a Vidovec Tomo Svačko, direktor TZ Varaždinske županije, predsjednik Organizacijskog odbora Miran Bojanić Morandini, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni kao i Silvija Zagorec iz Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec te Marija Cafuk iz Udruge proizvođača voća i povrća Zeljari.

DSC_4034.JPG

Načelnik Općine Vidovec, Bruno Hranić podsjetio je da se na području općine Vidovec zelje proizvodi od 18. stoljeća te se danas, iako je nekada bilo pogrdno, s ponosom nazivaju zeljarima.

- Naše varaždinsko zelje prepoznato je izvan hrvatskih granica. Dobili smo priznanje na europskoj razini, a koliko je važno govori i činjenica da se glavica varaždinskog zelja nalazi na grbu općinske zastave - podsjetio je Hranić, dodajući da kad su 1997. godine prvi puta organizirali manifestaciju nisu ni sanjali da će izrasti u jednu međunarodno prepoznatu manifestaciju.

U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 50 kuhara i učenika. Svečano otvorenje Zeljarijade je u subotu u 14 sati, a rezanje i podjela mega-sarme počinje u 15 sati. U sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, bit će održana i edukacija za poljoprivrednike. U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju.

DSC_4055.JPG

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni osvrnuo se na "tehnički dio" spremanja najveće sarme koja će se pripremiti od sveukupno četiri tone smjese.
- Treba pripremiti čak 22.000 listova varaždinskog zelja koje će se spajati s oko 300 kilograma junećeg i 410 kilograma svinjskog mesa, 670 kilograma riže i luka od čega će se praviti sarma. Dakle, radi se o brojci oko četiri tone ukupne količine na kojoj će raditi 50 kuhara - istaknuo je Crleni.

DSC_4053.JPG

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić rekao je da je malo događanja ovakvog ranga s pretenzijom za nacionalnu priču kojima je prije svega tema gastronomija, a koje treba i dalje posebno isticati te očekuje da će posjećenost i zadovoljstvo biti veće nego ikada.
- Radi se o lokalnom prehrambenom brendu koji nadilazi kvalitetom i ostalim elementima te je posebno važan za naš kulturni i gastronomski identitet. Sarma je prema anketama najpopularnije jelo Hrvatske. Kod nas se 1.500 obitelji bavi proizvodnjom varaždinskog zelja i za nas je to izuzetno važno, a što promoviramo kroz ovakvu jednu manifestaciju - rekao je Čačić, dodajući da će i ostale proizvode varaždinskog kraja, kao što je bučino ulje, poticati i raditi na njihovoj još većoj prepoznatljivosti.

DSC_4064.JPG

Za potrebe izrade najveće sarme na 21. vidovečkog Zeljarijadi, Marija Cafuk iz Udruge proizvođača voća i povrća Zeljari, a čija je obitelj čuvar sjemena varaždinskog zelja, donirala je oko četiri tone zelja, odnosno 1.200 glavica varaždinskog zelja koje inače obitelj donira i županijskim školama.

- Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima. U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice. Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske županije koje će u petak na svom meniju u školskoj kuhinji imati jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650 kilograma zelja, što kiselog, što svježeg – rekla je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

 

DSC_4047.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.