Za Dan žena Uprava Boxmarka iznenadila svoje radnice i zasladila im dan čokoladom

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.3.2018. u 17:22h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Međunarodnog dana žena, svim radnicama Boxmarka, Uprava je podijelila čokolade dok su predstavnici Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske te Sindikata Boxmarka, podijelili svojim članicama ruže.

- Ovo je mali znak pažnje, ali i inače gledamo da kroz godinu svi naši radnici dobe prigodne poklone, kao što su poklon bon za Uskrs u iznosu od 400 kuna, koliko je za ovu godinu planiran. Nadalje, svi radnici dobe za godišnji odmor 1.400 kuna te za Novu godinu 800 kuna – rekao je Tomislav Cesarec, član uprave i direktor proizvodnje Boxmarka, najveće privatne industrije u Hrvatskoj, koja zapošljava oko 3.300 radnika od kojih su 80 posto žene.

S druge strane, koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Savo Šmitran rekao je da su, srećom, danas žene u industriji i u gospodarstvu Republike Hrvatske dokazale kako su itekako sposobne upravljati, kako svojim životima, tako i upravljati kompanijama te ljudskim resursima, ali nažalost često puta se desi da mobbing ili određeno uznemiravanje na radnom mjestu upravo vrši žena nad ženom.

- Tome je tako što su žene radnice, ali i šefovi pa se javlja da umjesto nekih lijepih riječi često padaju one grube, a koje se ne bi smjele događati – rekao je Šmitran, dodajući da se nada da će žene i dalje pokazivati u budućnosti hrabrost, inat i prkos i izboriti se za poziciju u društvu koja im pripada.

Što se tiče pitanja razlike u plaći, Šmitran ističe da oni nemaju naznaka niti su do sada dobili neki prigovor da radnica koja radi na poslu šivanja ili poslu majstora bude niže plaćena nego muškarac na istom radnom mjestu.

- U pogonima u kojima se pretežno šiva, plaće zaposlenih naših radnica su u nekim tvornicama minimalne ili se kreću nekih 500- ak kuna iznad minimalne propisane plaće. Mi konkretno, što se tiče ovog sektora, nemamo dokaz da bi žene koje rade na istim ili sličnim poslovima kao i muškarci bile manje plaćene, naročito ne u onim kolektivnim društvima s kojima imamo sklopljen ugovor jer sastavni dio kolektivnog ugovora su i takozvani tarifni razredi koji propisuju visinu osnovne plaće i visinu koeficijenta složenosti posla. Dakle, nemamo naznaka niti smo do sada dobili neki prigovor da je radnica koja radi na poslu šivanja ili poslu majstora niže plaćena nego muškarac – objasnio je Šmitran dodajući da može postojati jedino razlika u eventualnoj duljini trajanja radnog staža, ako postoji dodatak za staž.