Vrijedan projekt u Novom Marofu: Kreće izgradnja palijativnog centra s 89 kreveta i novom opremom

| 17.10.2017. u 16:51h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na prvom projektu koji se financira iz EU fondova, a kojeg provodi OB Varaždin, svečano je danas obilježen početak provedbe radova. Naime, riječ je o izgradnji spojnog objekta sa servisnom prometnicom između Odjela II i Odjela III u novomarofskoj bolnici.

- Izgradnjom će se dobiti prostor za nova 72 kreveta koja će služiti u svrhu palijativne skrbi i na taj će se način ukupni broj kreveta u ovoj bolnici, što se tiče palijativne skrbi, povećati na 89 – rekao je ravnatelj OB Varaždin, Nenad Kudelić, na konferenciji koja se održala u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

Projekt ''Izgradnja spojnog objekta između odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof" osim izgradnje spojnog objekta podrazumijeva i energetsku obnovu dviju susjednih zgrada.

- Na taj će se način funkcionalno povezati i obnoviti dvije zgrade, a među ostalim izgradit će se i trafostanica te vrijednom medicinskom opremom opremiti ostatak novomarofske bolnice – dodao je ravnatelj Kudelić.

Projekt, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva, financira se iz EU fonda i ukupna mu je vrijednost 51,5 milijuna kuna. Sam je projekt započeo prije nekoliko godina i do sada su izgrađeni samo temelji. Taj se dio gradnje financirao putem decentraliziranih sredstava u vrijednosti od 5,2 milijuna kuna.

Projektom je predviđen građevinski dio koji mora biti završen u roku od šest mjeseci, a zatim sljedećih šest mjeseci slijedi opremanje objekta. Projekt završava 12. rujna sljedeće godine.

Zamjenik župana Robert Vugrin tim je povodom rekao da se Županija može pohvaliti povlačenjem sredstava iz EU fondova. Tim će se projektom, naglasio je, novomarofska bolnica uzdići iznad lokalnog i regionalnog značaja na nacionalnu razinu.

Osvrnuo se i na pitanje izdvajanja novomarofske bolnice iz OB Varaždin te rekao da podupiru stav Vlade i stav Ministarstva koji govori o funkcionalnom spajanju bolnica.

- Nije na Županiji da donosi odluke o izdvajanju ili ne. U Novom Marofu se nude posebne usluge i skrb pa ako Ministarstvo donese odluku da je izdvajanje dobra odluka onda će i Županija podržati takvu odluku – rekao je zamjenik župana Vugrin.

Denis Kovačić, pomoćnik ministra zdravstva, zadovoljan je što velik dio srestava iz EU odlazi upravo u zdravstvo, ali smatra da se malo ulaže u područje zdravstva vezano za zdravstveni turizam i lječilišta kao što su toplice.

- Moglo bi se i više povući, a zalagat ćemo se da se sredstva iz drugih resora prenamijene kako bi se uložilo u područje zdravstvenog turizma i razvoj lječilišta kao što su Varaždinske toplice pa su u tijeku razgovori za novu financijsku perspektivu gdje će se ispregovarati i to područje zdravstva. I ako uspijemo na nekin način omogućiti pristup europskom novcu, bit će to jedan dobar zamah – rekao je Kovačić.

Među ostalim izjasnio se i oko izdvajanja novomarofske bolnice. Prema njegovim riječima inicijativa još nije došla do Ministarstva zdravstva, ali pobornik je ideje o izdvajanju.

- Bio sam protivnik spajanja, a kasnije protivnik prekida Zakona sanacije jer sanacija nije završena. Međutim, niti je tada bilo razloga da se jedan mali gubitaš sa jednom sasvim drugom djelatnošću spoji s varaždinskom bolnicom. Sada sam pobornik da se izdvoji jer značaj novomarofske bolnice nadilazi značaj samog zdravstva Varaždinske županije. S djelatnošću kojom se bavi, kao i recimo druga naša bolnica u Varaždinskim Toplicama, gotov da možemo govoriti o bolnici nacionalnog karaktera i svakako podržavam tu priču o izdvajanju – rekao je Kovačić.