Volimo voće i povrće, ali ih ne jedemo dovoljno

| 15.10.2016. u 08:27h | Objavljeno u Aktualno

Redovita konzumacija voća i povrća, koje neki obično nabavljaju na tržnicama tijekom vikenda, smatra se važnim elementima zdrave i uravnotežene prehrane. U Europskoj uniji (EU), međutim, nešto više od trećine (34,4%) stanovništva u dobi od 15 godina ili više nije ih  mogao jesti na dnevnoj bazi tijekom 2014. godine, dok je manje od 15posto (14,1%) jede najmanje pet obroka voća i povrća svaki dan.

Podaci su to ovih dana objavljenog istraživanja provedenog 2014. sukladno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije koja preporuča minimalno 400 grama voća i povrća dnevno, bez krumpira i drugog škrobnog gomolja.
Dnevna konzumacija voća i povrća razlikuje se od članice do članice EU. Voće i povrće najmanje pet puta dnevno jede čak 33 posto  stanovnika Velike Britanije u dobi većoj od 15 godina, a najmanje u Rumunjskoj i Bugarskoj – 3,5, odnosno 4,4 posto, dok je od ovih zemalja Hrvatska tek nešto bolja jer u njoj pet puta na dan voće i povrće jede sedam posto stanovnika starijih od 15 godina (prosjek EU iznosi 14 posto).

Voće i povrće na dnevnoj bazi ne jede čak 68 posto Rumunja starijih od 15 godina, 58 posto stanovnika Bugarske, oko 46 posto Čeha i Slovaka, 48 posto žitelja Latvije, pa i 45 posto Nijemaca te Nizozemaca.  Voće i povrće svakodnevno ne jede više od 40 posto stanovnika Litve i Finske, dok je takvih u Danskoj, Estoniji, Grčkoj, Francuskoj, Cipru, Luksemburgu, Mađarskoj, Malti, Austriji, Poljskoj, Švedskoj i Norveškoj između 30 i 40 posto.

Hrvatska se nalazi među pet država EU s najmanjim brojem stanovnika koji dnevno ne pojedu neko voće ili povrće. Takvih je 27 posto, a lično je u Španjolskoj, Italiji, i Velikoj Britaniji, dok ih je u Belgiji tek 16 posto. Prosjek EU je 34 posto.

Od jedne do četiri porcija voća i povrća dnevno jede 51 posto stanovnika EU. Belgija je opet vodeća sa 71 posto, Hrvatska je sa 65 posto opet pri vrhu gdje su još Grčka, Španjolska, Italija, Austrija, Slovenija i Norveška, dok su na dnu Bugarska i Rumunjska s tridesetak posto.

Označeno u