Vojarna u Optujskoj pretvorit će se u gradski podcentar

| 14.6.2018. u 18:10h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin provodila je projekt MAPS – Military assets as public spaces kroz kojeg u mreži s još devet europskih gradova zajedničkim snagama, razmjenom iskustava te uz pomoć međunarodnih stručnjaka programa URBACT III Europske unije želi stvoriti održivi plan razvoja i revitalizacije dijela vojarne u Optujskoj ulici. Tim je povodom danas održana završna konferencija projekta MAPS.

- Napravljen je Integriran akcijski plan koji pokazuje kako Varaždin namjerava riješiti problem integracije vojarne. Znamo da se vojska vratila u dio vojarne, a Gradu je ostalo oko četira hektara. Grad je napravio određenu parcelizaciju tog prostora, ima 13 objekata a od toga ih je osam u dobrom stanju a pet u nešto lošijem. Grad se cijelo vrijeme trudio da ti prostori imaju svoje zakupce kako bi se održavali, odnosno da nisu zapušteni - rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

Dodao je kako su prije nekoliko mjeseci dio prostora dali Crvenom križu kojeg tamo namjeravaju i trajno preseliti. Ujedno tamo svoj laboratorij već ima Centar kompetencija a u jednom trenutku interes je pokazalo i Sveučilište Sjever.

- U daljnjim pregovorima ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo krenuti ali građani definitivno mogu očekivati da će se maknuti ograde i taj dio vojarne će se stopiti s gradom. Zgrade će se obnoviti no sve ovisi o njihovoj namjeni, a u to će se krenuti tek kada ćemo imati dovršene projekte odnosno kada će se znati namjena svakog objekta - rekao je zamjenik Avar.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina, Tomislav Bogović istaknuo je kao su 2010. godine samo dio vojarne dobili na upravljanje, a od onda se čekalo da se državna tijela izjasne o namjeni vojarne.

- Sada smo izvršili parcelizaciju i podnijeti ćemo zahtjev te se nadamo da ćemo taj dio vojarne dobiti u vlasništvo - rekao je Bogović

Arhitektica Maja Kireta objasnila što se namjerava napraviti na mjestu vojarne.

- Mi u ovom Integriranom akcijskom planu nudimo nekakav gradski podcentar. Taj centar neće biti konkurencija Korzu i neće odvući ljude iz jezgre ali na tom cijelo području se svakako može izgraditi nekakva urbana kultura. Takvi sekundarni centri su potrebni u gradovima, a Varaždin to nema. Nešto slično su nam i građani odgovarali u našim anketama. Predlagali su nekakve prostore za udruge, coworking prostore, sportska događanja odnosno sve što čini dinamiku jednog malog kvarta. Mi smo u akcijskom planu zadali nekakvi petogodišnje razdoblje za provedbu koje smo podijelili u tri faze. U prvoj fazi su prostori koji se odmah mogu staviti u namjenu, u drugoj fazi su prostori koje trebaju malo više radova i građevinsku dozvolu. U trećoj fazi bi već trebali imati program koji će se napRaviti prema željama i potrebama građana i korisnika. Trebao bi se napraviti suvremeni javni prostor koji bi trebao biti dobro dizajniran, prilagodljiv i socijalno uključiv za sve građane. To je nekakav konačni cilj ali vidjet ćemo kako će teći ove prve dvije faze. Provedba izvedbe plana zapravo ovisi o vlasništvu. Ako se riješi vlasništvo, ovaj projekt nema nikakve prepreke -