Vodocrpilište Vinokovščak: Iz Varkoma poručili da zagađenja vode nema Foto: VV arhiva

Vodocrpilište Vinokovščak: Iz Varkoma poručili da zagađenja vode nema

V.M./Varaždinske vijesti | 29.3.2017. u 11:17h | Objavljeno u Aktualno

Nakon jučerašnje konferencije za medije koju je održao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Damir Habijan, Varkom je otklonio svaku mogućnost zagađenja vode na vodocrpilištu Vinokovščak.

Iz Varkoma su također izrazili zabrinutost zbog odlaganja otpada u blizini vodocrpilišta Vinokovščak te su podržali svaku akciju vezanu uz otklanjanje spomenutog otpada.

- Međutim, razloga za zastrašivanje građana nema i garantiramo da zagađenje vode nema. Dapače, svaki tjedan obavlja se analiza ispravnosti kvalitete vode i nema nikakve opasnosti za pitku vodu - poručio je direktor Varkoma Vlado Vlašić.

Uz to, napomenuli su da je Varkom unatrag nekoliko godina i sam, a i u suradnji s Gradom Varaždinom, sudjelovao u otklanjanju otpada, i to u više navrata. Također dodaju da je Varkom upravo zbog blizine vodocrpilišta prijavljivao raznim inspekcijskim službama da se otpad odlaže na spomenutom mjestu, a sve u cilju kako bi se daljnje odlaganje spriječilo i kako se otpad ne bi gomilao

- Nema nikakve opasnosti za pitku vodu iz dva razloga, jedan je što se to zagađenje nalazi nizvodno od prirodnih tokova vode i što se između tog divljeg odlagališta i vodocrpilišta nalazi kanal hidroelektrane. Radimo tjednu analizu na svim vodocrpilištima, pa tako i na Vinkovščaku i ispravnost vode je garantirana. Uz nas, i Zavod za javno zdravstvo radi analizu na 135 sastojaka vode i kontrolira, monitoring obavljaju svake godine i Hrvatske vode na tim vodocrpilištima – rekao je Vlašić te ovom prilikom apelirao na građane kako bi se zaustavila ova nesavjesnost i kako se više na tom mjestu ne bi odlagao otpad.