Viteški malteški red u romskom naselju financira centar za manjine

| 29.10.2018. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

Viteški malteški red financirat će izgradnju multifunkcionalnog centra za nacionalne manjine u romskom naselju u Gornjem i Donjem Vratnu, dok je Općina Cestica dužna osigurati zemljište i komunalnu infrastrukturu.

Najavio je to načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj nakon današnjeg radnog sastanaka s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Upravo je rješavanje pitanja državne imovine na područjima općina i gradova bila tema današnjeg sastanka ministra s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanom u prostorijama Općine Cestica.

- Sastanak je bio kvalitetan i konkretan, raspravljalo se o predmetima koje treba brzo riješiti, te kroz mjesec dana očekujemo konkretne rezultate. Naime, moramo riješiti problem državne imovine na području JLS-ova jer pri javljanju na EU projekte trebamo imati sređene nekretnine - pojasnio je domaćin sastanka M. Korotaj.

20181029_121534.jpg

Ministar G. Marić rekao je da će učiniti sve da se riješiti taj problem jer tako ne izlaze u susret samo JLS-ovima već i – sami sebi jer resorno ministarstvo rješavajući njihove probleme istovremeno rješava i svoje.

- Na ovom području ima dosta nekretnina u državnom vlasništvu, no manje nego u ostatku RH jer su uređenije zemljišne knjige. Zamislite, živimo u 21. stoljeću, a nema zemljišnih knjiga. Uglavnom, radi se o nekretninama koje su zapuštene, nisu u funkciji i čijim će aktiviranjem JLS-ovi dobiti na vrijednosti, bilo darovanjem, bilo kupnjom. Usto, neke će nekretnine biti aktivirane u poduzetničke zone, neke u standardnu izgradnju, dakle sve u korist razvoja JLS-ova i dobrobiti ljudi koji tu žive. To je zapravo i smisao svega - naveo je G. Marić. 

Za mjesec dana najavio je novi radni sastanak u Lepoglavi na koji će, nada se, biti donijeto 10 do 12 ugovora i odluka čiji će predmeti biti riješeni.
- Za Cesticu će biti rijeđena tri predmeta, Lepoglavu dva ili tri, Petrijanec također...Ukratko, svaka JLS ima svoju specifičnost, no predmeti se najviše tiču izgradnje poduzetničkih zona, rješavaju se problemi groblja, zgrada za smještaj udruga...Predmet je različit od grada do grada - rekao je Marić koji je na naše pitanje zašto je država dosad loše gospodarila svojom imovinom odgovorio da je glavni razlog tome što – nije postojalo ministarstvo.

Konkretno gledajući područje općine Cestica, načelnik M. Korotaj se nada da će Općina u svoje vlasništvo dobiti park Križovljangrad koji bi prijavila na mjeru 8.5 i uredila ga za potrebe mještana pri čemu je vrijednost investicije 700.000 kuna, a tu je i zemljište za lovački dom LU Sv. Hubert te zemljište za izgradnju multifunkcionalnog centra za nacionalne manjine.

- Zemljište na kojem se nalazi dom je u vlasništvu RH, dok je sam dom u vlasništvu lovaca te nam je želja da i zemljište bude u njihovom vlasništvu. Vrijednost zemljišta iznosi možda 300.000 kuna. Što se pak tiče izgradnje centra u romskom naselju, Viteški malteški red odlučio je u romskom naselju financirati izgradnju objekta gdje bi djeca romske nacionalne manjine praktički od samog rođenja do polaska u školu učila hrvatski jezik i dobivala sve ostalo što dobivaju i ostala djeca, dok Općina osigurava zemljište i komunalnu infrastrukturu - pojasnio je Korotaj. 

20181029_121818.jpg

 Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić kazao je pak kako je taj Grad ministarstvu uputio tri zahtjeva. 

- Lepoglava je specifična po tome što u centru grada imamo Ministarstvo pravosuđa i Biskupiju sa svojim velikim površinama, a Grad je odgovoran za funkcioniranje cijelog tog dijela. Konkretno, ono što rješavamo već dugi niz godina i za što smo uputili zahtjev Ministarstvu državne imovine jest da se sve javne i parkovne površine te površine pretežno za stambenu izgradnju daruju Gradu. Riječ je o gotovo dva hekatra u centru Lepoglave. Drugi zahtjev odnosio se na to da nas se liši suvlasništva nad dva objekta, sportskog centra i objekta kojeg smo namijenili za budući centar za razvoj turizma, dok se treći zahtjev odnosi na zemljište za POS izgradnju te za objekt koji bismo htjeli revitalizirati u centar za branitelje - naglasio je Škvarić dodavši da je ministar odmah našao rješenje te se nada da će za mjesec dana dobar dio tih zahtjeva biti i riješen. 

Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, vjeruje pak da se nazire konačno rješenje ruševne zgrade u Novoj Vesi Petrijanečkoj te mogućnost proširenja groblja u istom mjestu. To, naime, nije rješavano od 2013. godine. 

- Konačno smo rješavali pitanje čestice 696/4 k.o. u Novoj Vesi, konkretno zgradi Cikubane. Ta je zgrada u jako lošem stanju i nažalost od 2013. kada je prvi puta urušena na susjednu parcelu nije se ništa riješilo. Usto, razgovarali smo i o čestici 396 pored groblja u Novoj Vesi što nam je jako važno zbog mogućeg proširenja samog groblja - naglasio je Posavec izrazivši nadu da će se na skorom sastanku u Lepoglavi riješiti imovinsko-pravna situacija nad te dvije čestice, odnosno da će one pripasti Općini.