Vijećnici HDZ-a neće podržati nagodbu Grada s T&H Investom i traže mišljenje DORH-a Foto: Varaždinske vijesti

Vijećnici HDZ-a neće podržati nagodbu Grada s T&H Investom i traže mišljenje DORH-a

MGA/Varaždinske vijesti | 24.5.2019. u 09:25h | Objavljeno u Aktualno

Dođe li u ponedjeljak, na sjednici Gradskog vijeća, do izglasavanja suglasnosti za sklapanje nagodbe vezano za spor Grada Varaždina i T&H Investa proizašao iz Ugovora o kupopradaji i zamjeni nekretnina iz svibnja 2009. godine, gradonačelnik Ivan Čehok ne može računati na glasove svojih koalicijskih partnera u Gradu, vijećnika HDZ-a.

Prema riječima predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, na sinoćnjem sastanku Kluba vijećnika HDZ-a odlučili su da će tražiti da se navedena točka skine s dnevnog reda najavljene sjednice Gradskog vijeća i da se prvo zatraži mišljenje DORH-a je li takva nagodba uopće zakonita s obzirom da je navedeni Ugovor predmet kaznenog postupka.

- Ukoliko dnevna točka ipak ostane na dnevnom redu, vijećnici HDZ-a će glasati protiv, nećemo biti suzdržani nego protiv - jasan je predsjednik gradskog HDZ-a.

Riječ je u Ugovoru zbog kojeg su gradonačelnik Čehok i Davor Patafta, kao nekadašnji čelnik tvrtke VIS koja je potpisala sporni Ugovor, prošle godine proglašeni krivima na Županijskom sudu u Zagrebu te su uložili žalbu pa se čeka i drugostupanjska presuda.

U obrazloženju nagodbe Čehok ističe da bi nagodbom, između ostalog, T&H Invest, pravni slijednik VIS-a, Gradu ustupio oko 18.000 kvadrata zemljišta u Brezju te pritom ističe da vrijednost tog zemljišta nadmašuje iznos za koji se tereti da je Grad Varaždin oštećen spornim Ugovorom.

S druge strane iz T&H Investa poručuju da su "bili spremni i na takvu nagodbu iako je na njihovu štetu jer ne žele da se i dalje gube vrijeme i novac u sudskom postupku narednih 10 i više godina".

- Nažalost, u Hravtskoj pravosuđe loše i sporo funkcionira i takvi postupci traju 10 do 20 godina. Ovaj postupak traje već sedam godina i mogao bi trajati još deset. Sama duljina posutpka, po našem mišljenju, radi štetu svim stranama. Smatramo da je ovo jedan od najiracionalnih sudskih sporova koji se vodi između T&H Investa i Grada Varaždina jer koja god strana uspije u sporu, stvar se vraća na početak i na isti problem. Popustili smo Gradu Varaždinu čak i na svoju štetu u ovom postupku i najviše što možemo je da se ne gube vrijeme i novac u sudskom postupku narednih 10 i više godina. Želimo se baviti novim ulaganjima, poduzetništvom i razvojem, a ne sudskim postupcima koji iracionalno traju 20-ak godina i ne donose korist nikome osim odvjetnicima. Ukoliko bi spor bio u završnoj fazi, tada sigurno ne bismo bili spremni ni na kakve nagodbe zbog nagomilanih odvjetničkih i sudskih troškova - stoji u odgovoru koji potpisuje članica Uprave T&H Investa Sandra Vlahek.

Označeno u