Vijećnici Habijan, Patafta i Ister o gradonačelnikovom prozivanju Varaždinskih vijesti

M.P./Varaždinske vijesti | 31.1.2018. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Jučerašnji istup varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka koji se odnosio na Varaždinske vijesti danas su komentirali i pojedini gradski vijećnici.

Podsjetimo, Čehok je, umjesto da odgovori na vijećničko pitanje SDP-ova Nevena Bosilja o potencijalnom sukobu interesa obzirom da je prvooptužena osoba u tri kaznena postupka koji se vode protiv njega i istovremeno odgovorna osoba oštećenog Grada te svojevrsnom nagrađivanju svjedoka koji su svjedočili u tim kaznenim postupcima, prozvao je Varaždinske vijesti.

-...To što ste si Vi privatno dobri s glavnim urednikom Varaždinskih vijesti, pa onda ono što vi tu kažete na vijeću, on to prije kaže, ali govori gluposti, to je već vaša privatna stvar. Ali i o tome ćemo razgovarati kada dođe vrijeme i kada se bude raspravljalo o Varaždinskim vijestima. Toliko o novinarstvu...“ - rekao je, između ostalog, Čehok.

Damir Habijan, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća, rekao je sljedeće:

Svatko tko obnaša javnu dužnost mora u svojim javnim nastupima ponekad zatomiti svoje osjećaje, odnosno mora podnijeti teret opravdane ili neopravdane kritike, što ponekad nije jednostavno. Kao predsjednik Gradskog vijeća nisam jučer niti ću ubuduće dopustiti da se aktualni sat ili rasprava o bilo kojoj temi koja je na dnevnom redu koristi za vlastitu samopromociju, omalovažavanje ili međusobno vrijeđanje. Gradsko vijeće je mjesto gdje se provodi argumentirana i konstruktivna rasprava, a ne politička arena u kojoj će se odvijati suđenja i dijeliti uloge odvjetnika, sudaca i okrivljenika. Što se tiče medija, na nama je kao gradskim vijećnicima, ali i izvršnoj vlasti da im budemo na usluzi da „pretrpimo“ njihovu kritiku, ali moramo imati u vidu da neki od njih ponekad znaju preći granicu dobrog ukusa.

Davor Patafta (Liga za Varaždin), potpredsjednik Gradskog vijeća:

U Gradu Varaždinu i temama na Gradskom vijeću (pa i jučer) ima puno većih prioriteta od davanja toliko značaja na neke osobne provokacije što smo imali priliku jučer vidjeti. Liga za Varaždin smatra da je predsjednik Gradskog vijeća izvrsno odreagirao što je jučer upravo prekinuo takvu razinu komunikacije (kojoj je mjesto negdje drugdje) i da to ne bi postala praksa osoba koje su željnije takvih predstava na Gradskome vijeću, a ne da se fokusiraju na poboljšanje života naših građana. Upravo mediji koji će tome davati na značaju će poticati osobe u političkom životu da se više bave provokacijama i show performansima nego da rješavaju moguće koristi građanima koje se mjere ili mogu mjeriti u milijunima kuna.

Bruno Ister, vijećnik SDP-a

Agresivni ispad na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća svakako je dokaz da je gradonačelnik nervozan, te da ne prihvaća kritike svojih postupaka. Vrijeđanje na osobnoj razini prema vijećniku je jedno, ružne i neprihvatljive uvrede na račun SDP-a su nešto drugo, možda i ozbiljnije od toga, a treće i po meni najgore je vrlo jasna prijetnja novinaru, novinama i slobodnom novinarstvu u cjelini.
Predsjednik Gradskog vijeća je pri tom imao dvostruka mjerila u svojim reakcijama, što mu nije prvi put. Gradonačelniku je mimo poslovnika dozvolio nadugačko i naširoko obrušavanje na vijećnika, stranku i novinara i novine, dok je vijećnika prekinuo u početku govora i oduzeo mu riječ. U svakom slučaju to je dokaz netoletrancije prema drugačijem kritičnom mišljenju, te mrlja na rad gradskog vijeća.