VIDEO/FOTO Ne damo Varteks! Oni koji sada love u mutnome, neka se paze!

MGA | 10.5.2024. u 13:34h | Objavljeno u Aktualno

- Organizirali smo prosvjed ovdje u Varaždinu kako bismo pokazali koju podršku imaju radnici Varteksa u svojoj borbi za radnička prava. Dobili smo informaciju da je na stolu zajam kojim bi se pokrenula proizvodnja i isplatile plaće. S tim smo samo djelomično zadovoljni jer to nije dovoljno za Varteks kakav bismo željeli imati. Želimo da se Varteks više nikad ne pojavi u ovakvoj situaciji - rekao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković na današnjem prosvjedu radnika Varteksa u Varaždinu na čijem se Korzu orilo "Ne damo Varteks!"

- Borit ćemo se da se Varteks vrati na stare razine. Potrebno je i modernizirati proizvodnju, što očekujemo da će se dogoditi kroz restrukturiranje na način da se sredstva, koja će se otpustiti od vjerovnika, ulože i u modernizaciju i da se Varteks nikad više ne nađe u ovakvoj situaciji u kojoj je upitna njegova budućnost, ali vjerujem da će Varteks na kraju ponovno raditi kao perjanica hrvatske tekstilne industrije - rekao je Rajković.

- Također želim apelirati na sve one koji sada pokušavaju loviti u mutnom, i žele se okoristiti na nesreći ovih ljudi i Varteksa, poručujem im da paze što rade jer bi im se moglo obiti o glavu i da prestanu s takvim igrama - poručio je Rajković dodajući da je, prema njegovim informacijama, u tijeku razgovor dioničara Varteksa s ministrom gospodarstva Damirom Habijanom, dok je za ponedjeljak zakazan sastanak sindikata i dioničara.

Prosvjednicima su se pridružili i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, a radnicama se pridružila i Ivančica Pahor, bivša misica i poduzetnica koja se na nedavno održanim parlamentarnim izborima pridružila Domovinskom pokretu.

- Varteks je simbol Varaždina. Pozivam dioničare, Nadzorni odbor i založne vjerovnike da sjednu i da se dogovore oko prodaje nekretnina. Međutim, ne mogu se samo oni i banke namiriti nego određeni dio novca mora pripasti i kompaniji da bi mogla opstati i ovim vrijednim ljudima. U ove tri godine, koliko sam gradonačelnik, upoznao sam tri uprave Varteksa i svaka je urpava došla s nekim novim idejama i cijevima ali, koliko sam do sada vidio, nikome cilj nije bio Varteks i opstanak proizvodnje nego su tu uvijek neki nekretninski ciljevi. Jedino što je vrijedno u cijelom tom krugu je ta imovina, zemljište koje je proglašeno strateškim projektom te je tu proglašena zona višestambene izgradnje. No, ako Varteks propadne i zemljište će vrijediti manje - poručio je Bosilj.

Video sadržaj