Veleposlanica Slovenije u Varaždinu: Moguće bolja suradnja na području gospodarstva i turizma

| 26.9.2017. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas je Varaždinsku županiju i Grad Varaždin posjetila veleposlanica Slovenije Smiljana Knez koja je tom prilikom istaknula da su Hrvatska i Slovenija jedna drugoj značajan partner te da bi trebale više surađivati.

- Meni je osobno žao što se dobre prekogranične suradnje županija sa Slovenijom ne reflektiraju na državnoj razini. To je jedan veliki paradoks - rekla je veleposlanica.

S njome se slaže i župan Varaždinske županije koji je veleposlanicu Knez, zajedno sa svojom posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević, upoznao s projektima koje provodi županijska vlast ali je s njome razgovarao i o budućoj suradnji.

- Mi imamo 13 osnovnih škola sa dopunskim programom slovenskog jezika i Drugu gimnaziju Varaždin u kojoj se uči slovenski. Nažalost, na razini županije nismo razvili dovoljno snažnu suradnju s Slovenijom, posebno u gospodarstvu i turizmu. Jedan od ozbiljnih problema s kojima se suočavamo, posebno na području turizma, je Schengen. To je šteta i za Sloveniju i za nas. Schengen je jako bitan za nas i imat ćemo velike benefite kada se ta priča riješi. Međutim, mi na razini županije ne možemo rješavati državne probleme, mi možemo samo podržavati da se taj spor čim prije završi - istaknuo je župan Čačić.

Nakon razgovora sa županom Čačićem, veleposlanica se susrela s gradonačelnikom Grada Varaždina Ivanom Čehokom i njegovim zamjenicima te predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom, a sastanku je prisustvovao i Miran Senčer, gradonačelnik Grada Ptuja s kojim Varaždin njeguje dugogodišnju partnersku suradnju.

Tom prilikom je veleposlanica istaknula kako Ptuj i Varaždin imaju dugu tradiciju.

- To je moj treći posjet Varaždinu i smatram da je zaista potrebno nastaviti suradnju. Za dobru priču između Slovenije i Hrvatske su zaslužni gradovi i županije, tako da mi je vrlo važno vidjeti kako bi se suradnja mogla još više unaprijediti, posebice na području gospodarstva i na području turizma.

- Ptuj nam je prijateljski grad s kojim smo uvijek održavali dobre odnose, kao i s drugim, prije svega obližnjim, slovenskim gradovima. Nastavit će se iznimno dobra suradnja između Ptuja i Varaždina i najvažnije je da se u ovim vremenima kad još postoje otvorena diplomatska pitanja oko granica ipak pokaže da građani i gradovi i svi oni koji su uključeni u život gradova mogu dobro sudjelovati i u tom smislu smatram da će naša suradnja biti dobra - rekao je gradonačelnik Čehok.

Dobru suradnju između gradova istaknuo je i Miran Senčar, gradonačelnik Grada Ptuja.

- Suradnja između ljudi iz Varaždina i Ptuja je tako jaka da smo kao stari poznanici. Suradnja je dobra i na gospodarskom i kulturnom području, čak i vrtići međusobno vrlo dobro surađuju - rekao je Senčar te istaknuo kako su najviše razgovarali o suradnji na području turizma.