Vatrogasci upozoravaju: Oprezno s vatrom na otvorenom prostoru

M.P./Varaždinske vijesti | 11.3.2017. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

S dolaskom ljepšeg vremena, intenziviraju se radovi na otvorenom pri čemu se najčešće pali biljni otpad. U Varaždinskoj županiji proteklih su dana vatrogasci intervenirali do 10-ak puta dnevno na gašenju požara na otvorenom prostoru.

- Čovjek je najčešći čimbenik nastanka i širenja požara, a prirodne nepogode poput suše, visoke temperature i vjetrova uzrokuju velike opožarene površine i otežavaju gašenje. Više od 80 posto požara na području Republike Hrvatske izazvano je ljudskom nepažnjom i neopreznošću - ističu vatrogasci.

Tijekom 2016. godine na području Varaždinske županije vatrogasne su postrojbe zabilježile ukupno 274 intervencije na požarima, od čega 142 intervencije na gašenju požara raslinja odnosno požara na otvorenom prostoru, često i sa znatnom materijalnom štetom.

- Stoga želimo iznova upoznati javnost da je zabranjeno paljenje vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume i 30 metara od ograda i zgrada izgrađenih od zapaljivog materijala te u trasama elektroenergetskih vodova. Temeljem odredbe Zakona o zaštiti od požara, svaka osoba dužna je voditi računa da ne izazove požar - na poljoprivrednom zemljištu spaljivanje suhog raslinja može se obaviti danju po mirnom vremenu uz uvjet da se ne ugrožavaju šume, prometnice, trase elektroenergetskih vodova i voćnjaci, vinogradi i trajni nasadi i druge ratarske kulture, ali uz prethodnu obavijest nadležnoj vatrogasnoj postrojbi općine ili grada - ističu vatrogasci.

Nadalje, osobe koje su spaljivale biljni otpad dužne su kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra ne ugasi, a svako ugrožavanje i uništavanje voćnjaka, vinograda, trajnih nasada, šume i prometnica vatrom, dimom i vrućim zrakom znači izazivanje požara nepoduzimanjem propisanih mjera s obilježjima prekršaja iz članka 2. stavak 3. Zakona o zaštiti od požara. Osoba koja izazove požar ne vodeći računa o propisanim mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru kaznit će se novčanom kaznom od 100.000 kuna do milijun kuna ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

- Osoba koja izazove požar na otvorenom prostoru, odnosno poljoprivrednom zemljištu iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna. Svaka osoba je dužna započeti gašenje požara ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i druge osobe i obavijestiti vatrogasce o točnom mjestu na kojem se dogodio požar sukladno članku 28. stavak 1. i 2. Zakona o zaštiti od požara na telefon 193 ili 112. U suprotnom, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 3.000 kuna ili kaznom zatvora od 30 dana - navode vatrogasci.

Označeno u