Varkomu poništen još jedan natječaj u sklopu Aglomeracije

M.P./Varaždinske vijesti | 22.12.2016. u 08:41h | Objavljeno u Aktualno

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Varkomu je poništila još jednu odluka u predmetu nabave - sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin.

Varkom je, naime, u siječnju objavio poziv na nadmetanje za nadzor radova pri čemu je kriterij odabira bila najniža cijena. Na poziv je stiglo šest ponuda, a naručitelj je odabrao ponudu dubrovačke tvrtke Trames consultants. No, DKOM je uvažio žalbu poljske tvrtke pristiglu na odluku o odabiru, poništio odluku o odabiru te Varkomu vratio na ponovno odlučivanje. No, i u ponovljenom je postupku Varkom odabrao ponudu dubrovačke tvrtke na koju su se Poljaci ponovno žalili. DKOM je, dakle, Varkomu po drugi puta poništio istu odluku o odabiru te im je po drugi puta vratio na ponovno odlučivanje.

Poljaci su ovoga puta u žalbi osporili zaključak naručitelja da je njegova cijena ponude neuobičajeno niska navevši kako je naručitelj primijenio institut provjere neuobičajeno niske cijene ponude suprotno Zakonu o javnoj nabavi.

Naručitelj je, naime, prilikom donošenja odluke izradio specifikaciju troškova života u Varaždinu kako bi mogao analizirati iznose potrebne za život s ciljem da provjeri jesu li cijene iz žaliteljeve ponude ekonomski logične. Dobivene su podatke doveli u vezu s prihodima koje bi žalitelj ostvario u konkretnom postupku javne nabave zaključivši da cijene iz ponude žalitelja nemaju ekonomsko objašnjenje, odnosno da su nelogične te da dovode u pitanje pravilno izvršenje predmeta nabave.

DKOM je mišljenja kako je naručitelj morao dobivene financijske pokazatelje o cijenama rada ključnog osoblja žalitelja usporediti s cijenama rada na istim ili sličnim poslovima, odnosno uzeti u obzir usporedne iskustvene i tržišne vrijdnosti rada istih ili sličnih stručnjaka i usporediti ih s vrijednošću rada stručnjaka iz ove ponude. No, to nije učinjeno.

- Ocjenu neuobičajene cijene ponude naručitelj je temeljio na činjenici da određenim stručnjacima (tajnici, prevoditeljima i stručnjaku za logistiku) ne bi bilo isplativo raditi u RH - smatra DKOM.

- Uzimajući u obzir analizu naručitelja, DKOM je utvrdio da nisu imali jasne pokazatelje neuobičajeno niske cijene ponude te d naručitelj nije utvrdio i pribavio podatke temeljem kojih je mogao sukladno Zakonu o javnoj nabavi uz usporedne isksutvene i tržišne vrijednosti zaključiti jesu li cijene žalitelja ekonomski objašnjive i logične te je žalbeni navod ocijenjen osnovanim - zaključio je DKOM te Varkomu također naložio da žalitelju nadoknadi iznos od 70.070 kuna.

Iz reformista pak traže hitno razrješenje direktora Varkoma Vlade Vlašića te očitovanje i preuzimanje odgovornosti koordinatora projekta Aglomeracije župana Predraga Štromara.