Varkomu poništen još jedan natječaj u sklopu Aglomeracije

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Varkomu je poništila još jednu odluka u predmetu nabave - sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin.

Varkom je, naime, u siječnju objavio poziv na nadmetanje za nadzor radova pri čemu je kriterij odabira bila najniža cijena. Na poziv je stiglo šest ponuda, a naručitelj je odabrao ponudu dubrovačke tvrtke Trames consultants. No, DKOM je uvažio žalbu poljske tvrtke pristiglu na odluku o odabiru, poništio odluku o odabiru te Varkomu vratio na ponovno odlučivanje. No, i u ponovljenom je postupku Varkom odabrao ponudu dubrovačke tvrtke na koju su se Poljaci ponovno žalili. DKOM je, dakle, Varkomu po drugi puta poništio istu odluku o odabiru te im je po drugi puta vratio na ponovno odlučivanje.

Poljaci su ovoga puta u žalbi osporili zaključak naručitelja da je njegova cijena ponude neuobičajeno niska navevši kako je naručitelj primijenio institut provjere neuobičajeno niske cijene ponude suprotno Zakonu o javnoj nabavi.

Naručitelj je, naime, prilikom donošenja odluke izradio specifikaciju troškova života u Varaždinu kako bi mogao analizirati iznose potrebne za život s ciljem da provjeri jesu li cijene iz žaliteljeve ponude ekonomski logične. Dobivene su podatke doveli u vezu s prihodima koje bi žalitelj ostvario u konkretnom postupku javne nabave zaključivši da cijene iz ponude žalitelja nemaju ekonomsko objašnjenje, odnosno da su nelogične te da dovode u pitanje pravilno izvršenje predmeta nabave.

DKOM je mišljenja kako je naručitelj morao dobivene financijske pokazatelje o cijenama rada ključnog osoblja žalitelja usporediti s cijenama rada na istim ili sličnim poslovima, odnosno uzeti u obzir usporedne iskustvene i tržišne vrijdnosti rada istih ili sličnih stručnjaka i usporediti ih s vrijednošću rada stručnjaka iz ove ponude. No, to nije učinjeno.

- Ocjenu neuobičajene cijene ponude naručitelj je temeljio na činjenici da određenim stručnjacima (tajnici, prevoditeljima i stručnjaku za logistiku) ne bi bilo isplativo raditi u RH - smatra DKOM.

- Uzimajući u obzir analizu naručitelja, DKOM je utvrdio da nisu imali jasne pokazatelje neuobičajeno niske cijene ponude te d naručitelj nije utvrdio i pribavio podatke temeljem kojih je mogao sukladno Zakonu o javnoj nabavi uz usporedne isksutvene i tržišne vrijednosti zaključiti jesu li cijene žalitelja ekonomski objašnjive i logične te je žalbeni navod ocijenjen osnovanim - zaključio je DKOM te Varkomu također naložio da žalitelju nadoknadi iznos od 70.070 kuna.

Iz reformista pak traže hitno razrješenje direktora Varkoma Vlade Vlašića te očitovanje i preuzimanje odgovornosti koordinatora projekta Aglomeracije župana Predraga Štromara.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.