Varkomova tvrtka kćer Aquatehnika ide u predstečaj?

Martina Pižeta | 28.2.2018. u 17:07h | Objavljeno u Aktualno

Pitanje Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma, dominiralo je današnjim aktualcem sjednice varaždinskog Gradskog vijeća. Prvi je to pitanje „potegnuo“ Stjepan Cepanec, a potom i SDP-ov Neven Bosilj.

- Neću biti sudac i pitati se tko je kriv za stanje u tvrtci no brinu me radnici. Ondje ih radi stotinjak, a što znači 100 obitelji. Što će biti s njima, ali i tvrtkom? - pitao je Cepanec, dok je Bosilj podsjetio kako je gradonačelnik Ivan Čehok u jeku kampanje obukao kombinezon radnika Aquatehnike i usprotivio se prodaji te tvrtke.

- U jesen ste pak na pressici rekli da se Aquatehnika može javljati na sve projekte, pa tako i projekt Aglomeracije. Možete li sada, nakon devet mjeseci „glavinjanja“, pogledati u oči radnicima Aquatehnike i reći im da ste doveli tvrtku do stečaja ili će netko drugi za to biti kriv? - zanimalo je Bosilja.

Čehok mu je odgovorio da je, nakon što je čuo da je Bosilj bio u NO, naredio da se još jednom pregledaju svi zapisnici s nadzornih odbora Varkoma i Aquatehnike.

- To što smo mi našli je groblje! To što ste radili u NO Varkoma i NO Aquatehnike je neozbiljnost! - poručio je Čehok dalje pojašnjavajući na što misli.

- U trenutku kada se raspiše međunarodni natječaj, koji se financira europskim sredstvima, Varkom kao investitor navede Aquatehniku kao tvrtku u sukobu interesa, da bi dva dana nakon toga Aquatehnika uz znanje Varkoma sklopila ugovore s ljudima koji se javljaju na natječaj! I direktor Aquatehnike to govori i nitko na to ne reagira! Sada smo suočeni s mogućnošću penalizacije - ukazao je Čehok.

Do tih je dokumenata, dodaje, bilo nemoguće doći mjesecima.

- Bivši je direktor Aquatehnike kojeg su postavili SDP i HNS uzeo telefone, računala, dokumente. Nema ničega. Mjesecima smo kopali i tražili da dođemo do tih dokumenata. Da je krenuo projekt Aglomeracije, da nam je netko rekao da smo u sukobu interesa, a direktora silili da potpiše...Sve je to u zapisnicima, a nismo pronašli te ugovore jer su nestali. Našli smo ih tek prije dva tjedna i o svemu odmah obavijestili Europsku komisiju i Hrvatske vode. Nitko ne želi plaćati penale. Vi ste najprije ukazali na sukob interesa, a onda je drugi dan tvrtka sklopila ugovor s izvođačima. To ne da je neozbiljno nego je na rubu pameti. Vi Bosilj, jako dobro znate kako se odlučivalo o Aquatehnici. Da nismo to otkrili, mogli smo osramotiti ne samo Varkom i Grad već i državu. Stvari su jako ozbiljne - rekao je Čehok.

Dodaje da su zaustavili prodaju Aquathenike jer smatraju da prodaja pod tim uvjetima Gradu ništa ne nosi.

- Ne mogu to dokazati, ali po meni, tu se namještala prodaja. Trebalo je obezvrijediti i razoriti tvrtku da je netko jeftino kupi. Ne bih se u to upuštao...Sada je važno da od Europske komisije, odnosno nadležnih tijela dobijemo pravorijek što se zapravo događalo u procesu javljanja na natječaj kako nam ne bi prijetilo plaćanje penala - ponovio je Čehok.

N kraju je najavio mogućnost da tvrtka završi u postupku predstečajne nagodbe.

- Drugog rješenja nema. Kroz predstečaj pokušat ćemo što više očuvati tvrtku. Primjerice, tvrtka je na kraju 2017. imala 11,5 milijuna kuna gubitaka, ima obveze prema dobavljačima...Sklopljeni su neki poslovi, radi se, no to je premalo. Dugovi i gubitak su preveliki. Štoviše, svaki dan otezanja Varkomu bi nosilo 40.000 kuna gubitka pa dolazi pitanje što će biti s Varkomom. Ne ponovila se više takva neozbiljnost uprave i NO jer kako se tu odlučivalo i ponašalo, to je ispod razine pučke škole - poručio je Čehok.

Označeno u