Varkom: "Aglomeracija Varaždin“ pred odobrenjem Europske komisije – slijedi realizacija projekta

Napisao/la: V.V. -

- U petak je predana aplikacija za projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Aglomeracije Varaždin - priopćili su iz Varkoma.

Riječ je o projektu vrijednom 686,7 milijuna kuna (bez PDV), a predaja aplikacije zadnji je korak prije realizacije projekta. Od ukupne vrijednosti 71,38 % (488.740.000,00 kn) bespovratna su sredstva Europske unije iz Kohezijskog fonda, a 28,62 % je nacionalna komponenta. Iz nacionalne komponente svega 5,72 % obveza je partnera u projektu, dakle Grada Varaždina i 10 općina.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković preuzeli su aplikacijsku dokumentaciju za pet vodnokomunalnih projekata vrijednih 2,4 milijarde kuna koji će se sufinancirati EU sredstvima, a među dokumentacijom je i ona Varkomova. Uz Varaždin predana je dokumentacija za projekte Krk, Velika Gorica, Rugvica-Dugo selo i Betina-Murter.

Na svečanoj predaji aplikacijske dokumentacije uz ministra Dobrovića i generalnog direktora Đurokovića, sudjelovali su državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić te predstavnici isporučitelja vodnih usluga koji su službeno predali aplikacijske pakete među kojima i direktor Varkoma Vlado Vlašić.

– Nakon predaje aplikacije slijedi odobrenje od strane Europske komisije, a zatim odabir izvođača. U Hrvatskoj je samo pet projekata danas apliciralo za vodokomunalne projekte koji će se financirati iz EU, a naš projekt je među tih pet. To dovoljno govori – rekao je Vlado Vlašić.

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin obuhvaća područje Grada Varaždina i 10 općina – Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sv. Ilija, Kneginec i Trnovec Bartolovečki. Već zbog veličine samog obuhvata i količine radova koji su predviđeni projektom ovo je za područje Varaždinske županije jedan od najvećih projekata ikad realiziran.

– Predviđena je izgradnja 240 kilometara cjevovoda, a omogućiti će se odvodnja otpadnih voda za dodatnih 39.000 stanovnika. Jedan od dugoročnih benefita ovog projekta svakako je i zaštita podzemnih voda od zagađenja. Projekt se realizira na vodozaštitnom području, unutar zona sanitarne zaštite vodocrpilišta Regionalnog vodovoda Varaždin. Strateški, prema Europskoj uniji projektom ispunjavamo obveze usklađenja s Okvirnom direktivom o vodama i Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, a projekt se realizira u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s krajnjim rokom realizacije radova do 2023. godine – objasnio je Vlašić.

Direktor Varkoma je zahvalio i službama u nadležnom ministarstvu, a posebno Hrvatskim vodama, ali i predstavnicima gradova i općina koje sudjeluju u projektu, kao i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u izradi projektne dokumentacije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.