Varaždinskoj županiji 999.270 kn za produženi boravak za učenike romske manjine

Varaždinske vijesti | 30.8.2018. u 17:16h | Objavljeno u Aktualno

Na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu danas je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt Varaždinske županije pod nazivom „Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav“.

Ugovor su županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću uručili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Ukupno je dodijeljeno osam ugovora za projekte jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji su odabrani po pozivu "Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine" iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. - 2020.

Projekt Varaždinske županije vrijedan je 999.270,53 kune.

- Ovim sredstvima će se u novoj školskoj godini organizirati produženi boravak za 60 učenika romske nacionalne manjine koji pohađaju Osnovnu školu Ludbreg, Osnovnu školu Petrijanec i Osnovnu školu Cestica, koje su ujedno partneri u projektu – rekao je župan Čačić.

Osnovne škole, čiji osnivač je Varaždinska županija, pohađa ukupno 196 učenika romske nacionalne manjine, a srednje škole 36 učenika.

Županija s 400.000 kuna sufinancira prehranu i dnevni boravak za učenike romske nacionalne manjine, a uz to je s 29.032 kune sufinancirala osiguravanje romskog pomagača u OŠ Cestica. Učenici su ujedno uključeni u projekte besplatne prehrane u školama za djecu slabijeg imovinskog statusa te u projekt pomoćnika u nastavi koji se provode u Varaždinskoj županiji.

Županija stipendira i financijski podupire studente romske nacionalnosti, u 2018. godini s iznosom od 5.932 kuna.