Varaždinski umirovljenici traže izmjenu zakona o isplati mirovine

D.P./Varaždinske vijesti | 27.9.2016. u 13:04h | Objavljeno u Aktualno

Povjerenstvo za umirovljenike i starije osobe Grada Varaždina na današnjoj redovnoj sjednici ponovno je razmatralo pitanje socijalnog statusa umirovljenika.

Povjerenstvo predlaže izmjene zakona u korist ostvarivanja prava na dio mirovine umrlog bračnog partnera o čemu se puno govorilo u prethodnoj političkoj kampanji.

- Takva prava se ostvaruju primjerice u Njemačkoj i Austriji, ali i nama susjednoj Sloveniji. Slovenski umirovljenici nakon smrti bračnog partnera primaju i dio njegove mirovine do 15%, zavisno od imovinskog stanja, socijalnog statusa ili dužine bračnog statusa. U razvijenijim sredinama to pravo ostvaruje se u većem postotku, čak do 70 posto - ističu iz Povjerenstva.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj živi 345000 udovica i 62000 udovaca te oni čine gotovo desetinu od ukupnog broja stanovnika.

Uz to, u Hrvatskoj je svaka peta mirovina obiteljska što znači da obitelj ili djeca prema postojećem Zakonu ostvaruju, ako je za njih to povoljnije, 70 posto mirovine umrlog bračnog druga, a pri tom ne zadržavaju svoju mirovinu.

Gledajući statističke podatke saznaje se da 231000 korisnika obiteljske mirovine prima prosječno 1.881,00 kuna mirovine.

- Dakle, loš položaj umirovljenika dovoljan je razlog da se nastavi s izradom prijedloga izmjena zakona u korist ostvarivanja isplata mirovina po dvije osnove, a time i podizanja standarda života umirovljenika. Povjerenstvo stoga predlaže upućivanje prijedloga Nacionalnom vijeću za umirovljenike na daljnje postupanje uz prethodnu razradu optimalnih kriterija i mogućnosti - ističu iz Povjerenstva za umirovljenike.