Varaždinski biciklisti dobivaju parkiralište za bicikle pokriveno video-nadzorom Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Varaždinski biciklisti dobivaju parkiralište za bicikle pokriveno video-nadzorom

M.P./Varaždinske vijesti | 3.9.2018. u 15:12h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinci i Varaždinke, kojima je omiljeno sredstvo prijevoza bicikl, dogodine bi mogli dobiti svojevrsno parkiralište s video-nadzorom na kojem bi bez ikakve brige od krađa mogli ostavljati svoje bicikle.

Rečeno je to, između ostalog, tijekom današnje sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina na kojoj su se „pretresle“ brojne teme. Najvažnije su svakako bile stanje sigurnosti, ali i edukacija biciklista, no pojedini su članovi vijeća ukazali i na problem prosjačenja i napada od pripadnika romske nacionalne manjine.

Međutim, u policiji su generalno zadovoljni stanjem sigurnosti na području grada Varaždina u prvih sedam mjeseci ove godine iako je došlo do blagog povećanja broja kaznenih djela.

- Da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće pokazuje i nedavno održani Špancirfest gdje nije bilo težih kaznenih djela, prekršaja ili bilo kakvih drugih negativnih ponašanja. Ovogodišnju je manifestaciju posjetilo 200.000 ljudi, a zabilježeno je tek 11 kaznenih djela i četiri prekršaja. Štoviše, nije bilo ni toliko slučajeva prosjačenja kao proteklih godina - naveo je načelnik PU varaždinske Predrag Benčić.

rsz_20180903_121755.jpg

Što se konkretno tiče ljetnih mjeseci, evidentiran je porast slučajeva teških krađa na području grada Varaždina – 18 u odnosu na 12 u istom razdoblju lani.

- Prije početka godišnjih odmora smo više puta putem medija građane pozivali na dodatan oprez, no ipak je došlo do povećanja broja teških krađa. Dio slučajeva je razriješen te je utvrđeno da je bila riječ o počiniteljima s područja grada Zagreba - otkrio je načelnik varaždinske policije.

Dodao je da je u posljednje vrijeme i velik broj prijevara, naročito na štetu građana starije životne dobi, zbog čega je ponovno upozorio građane da pripaze koga puštaju u svoje domove.

Nažalost, najveći su problem u gradu Varaždinu i dalje - krađe bicikala. Ove ih je godine, prema riječima Benčića, bilo 230 od čega je njih 100 razriješeno.

Nadovezujući se na izvješće načelnika policije, gradonačelnik Ivan Čehok spomenuo je slučaj premlaćivanja saborskog zastupnika Anđelka Stričaka napomenuvši da to nije izolirani slučaj.

- To se događa, kao i krađe. Treba vidjeti što možemo učiniti - prokomentirao je Čehok dodavši da najviše incidenata uzrokuju pripadnici romske nacionalne manjine iz Međimurja, dok je Ilija Ivezić, direktor zaštitarske tvrtke Arsenal-Ivezić, ukazao da je Roma sve više na našim ulicama.

- Trebalo bi ih bolje kontrolirati, moliti ih da se legitimiraju, pokažu serijski broj bicikla koji voze...- predložio je Ivezić na što je Čehok najavio da će Grad, u suradnji s PU varaždinskom, u iduća dva mjeseca pronaći lokaciju za parkiralište za bicikle gdje će ih građani moći bezbrižno ostavljati jer će ono biti pod video-nadzorom.

No, tu je ukazano i na činjenicu da se biciklisti, i to najčešće oni stariji i iskusniji, ne pridržavaju prometnih pravila.

- Djeca se u petim razredima educiraju, polažu test, no probleme nam stvaraju stariji građani. Kada su u autu, pridržavaju se svih prometnih pravila, ali kada sjednu na bicikl, to više nije slučaj. Biciklisti najviše prekršaja počine nenošenjem reflektirajućih prsluka i nekorištenjem svjetala, ne drže ruke na upravljaču... – pobrojao je načelnik Postaje prometne policije Varaždin Ivan Golubić tek neke od prekršaja za koje su odgovorni biciklisti.

Starije bi se bicikliste, predložio je, na predavanjima u sklopu mjesnih odbora moglo educirati o prometnim pravilima, a za dolazak na predavanje bili bi primjerice „nagrađeni“ reflektirajućim prslukom.

Tijekom sjednice vijeća sudionici su se inače dotaknuli i prijedloga da se dodatno uredi prostor Parka mladih gdje je ove godine održana izrazito uspješna „Maturantika 2018.“, a tu je i akcija „Alkohol? Ne, hvala.“ u koje bi se uključile trgovine i kafići.

Načelnik varaždinske policije ujedno je najavio obilježavanje Dana policije povodom blagdana sv. Mihovila 29. rujna kada će se održati Svečana akademija, dok će na Kapucinskom trgu građanima biti predstavljeni svi rodovi policije.

- Cilj je zainteresirati mlade za zanimanje policajac - najavio je Benčić.

Označeno u