Županija traži sufinanciranje domicilne komponente za 16 projekata "teških" 173,4 mil. kn

| 4.9.2018. u 10:05h | Objavljeno u Aktualno

Više od 708 milijuna kuna “teški” su EU projekti Varaždinske županije koji su ove godine završeni ili čija provedba traje, odnosno koji su odobreni ili su u pripremi.

Niz projekata

- Ukupna vrijednost četiriju završenih projekata je 11,4 milijuna kuna. Riječ je o energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof i OŠ Veliki Bukovec i Bednja, te o projektu Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Vrijednost osam projekata, koji se još provode, iznosi 177,2 milijuna kuna, a najznačajniji su izgradnja palijativnog centra u Novom Marofu (51,5 milijuna kuna), koja je pri kraju, kao i energetska obnova sedam objekata OB Varaždin (83,5 milijuna kuna) - doznajemo iz Županije.

Uz ove, Županiji je odobren još 21 projekt ukupne vrijednosti 325,6 milijuna kuna.

- Početkom godine prijavljeno je 16 projekata energetske obnove ukupne vrijednosti 173,4 milijuna kuna, od čega je oko 90 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Riječ je o projektima obnove Vodotornja, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, zgradama Psihijatrije, Poliklinike i Mikrobiologije u OBV i Domu za starije i nemoćne osobe te o deset škola, podsjećaju te napominju da će u energetsku obnovu škola biti uložen 41 milijun kuna, pri čemu su već potpisani ugovori za radove u školama u Novom Marofu i Radovanu te područnim školama u Nedeljancu, Lovrečanu i Cvetlinu, a uslijedit će radovi u Drugoj gimnaziji Varaždin, Srednjoj školi Ivanec te u osnovnim školama Martijanec, Varaždinske Toplice i Donja Voća.

Što se tiče zdravstva, potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte izgradnje dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije (49,7 milijuna kuna) te za uspostavu objedinjenog hitnog prijema (14 milijuna kuna) u OB Varaždin. Uz njih, značajan je i projekt izgradnje Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama vrijednosti 83 milijuna kuna.

I brza pruga

Županija je na javni poziv ministarstva predala zahtjeve za sufinanciranje 16 projekata energetske obnove javnih objekata u ukupnom iznosu od 36,5 milijuna kuna.

- Čim je otvoren javni poziv za dodjelu sredstava Fonda, Županija je predala zahtjeve za sufinanciranje projekata energetske obnove 10 škola, SB za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Vodotornja te zgrada Psihijatrije i Poliklinike. Nakon što smo primili ugovore o dodjeli bespovratnih EU sredstava, u petak, 31. kolovoza, za sufinanciranje smo prijavili i projekte energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin te zgrade Mikrobiologije u krugu OB Varaždin - naglašavaju u Županiji.

Uz sve to, kako napominju, u pripremi je još 17 projekata energetske obnove javnih zgrada ukupne vrijednosti oko 90 milijuna kuna, među kojima je devet projekata energetske obnove škola. U pripremi su i projekti Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u SŠ Arboretum Opeka (vrijednosti 66,9 milijuna kuna) te Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu u Medicinskoj školi Varaždin (vrijednosti 35,7 milijuna kuna).

Iako se radi o vrijednim projektima, oni su gotovo zanemarivi u odnosu na projekt brze pruge.

- Riječ je o jednom od najvažnijih strateških projekata Varaždinske županije procijenjene vrijednosti oko tri milijarde kuna. Novom trasom pruge kroz Lepoglavu, put od Varaždina do Zagreba bit će skraćen na 40 minuta. HŽ infrastruktura je kao prihvatljivi prijavitelj krajem kolovoza projekt službenog naziva “Lepoglavska spojnica - projekt povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije središnje Hrvatske” prijavila na poziv za izradu studijske dokumentacije. Ukupna vrijednost projekta izrade studijske dokumentacije je 13,8 milijuna kuna, a očekuju se bespovratna EU sredstva od 9,5 milijuna kuna - podsjeća župan Varaždinske županije Radimir Čačić.