Varaždinska županija ima najmanju emigraciju po stanovniku u RH

Varaždinske vijesti | 15.10.2018. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako ima najnižu plaću po zaposlenome u Hrvatskoj, Varaždinska županija ima najmanju emigraciju po stanovniku u Republici Hrvatskoj. Istaknuto je to u Bruxellesu na prošlotjednoj radionici o mladima i migraciji radne snage koja je održana u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, 8. do 11. listopada. U Bruxellesu je boravilo i izaslanstvo Varaždinske županije na čelu sa županom Radimirom Čačićem, koji je predsjednik Vijeća Saveza Alpe – Jadran te član Izvršnog odbora Skupštine europskih regija.

Rumunjska regija Hargita predsjedavala je radionicom o mladima i migraciji radne snage, a uz povjerenika za mlade, obrazovanje i sport Tibora Navračića koji je govorio u ime Europske komisije, govornik je bio i župan Radimir Čačić, koji se obratio u ime Skupštine europskih regija, najveće nezavisne europske međuregionalne organizacije.

Rumunjska ima najveći postotak emigracije s 19,6 % iseljene radne snage u odnosu na 3,8 %, što je prosjek EU, ali Hrvatska u tom negativnom trendu ne zaostaje puno sa svojih 14 %, navedeno je na radionici.

Varaždinska županija ima najnižu plaću po zaposlenom u Hrvatskoj te je u neposrednoj blizini zemalja primatelja radne snage (Slovenija, Austrija, Njemačka – 97 % emigracije iz naše Županije), no ipak ima najmanju emigraciju.

- To je samo na prvi pogled paradoks – napomenuo je župan Čačić.

Naveo je da je neupitno da mjere koje utječu na migracije radne snage predstavljaju skup politika od razine Europske unije preko državne, regionalne i lokalne razine, te da svaka razina ima svoju ulogu. Rezultat mjera koje je provodila i provodi Varaždinska županija, na strateškim područjima kao što je obrazovanje i zdravstvo, bitno je utjecalo na činjenicu da imamo najmanju emigraciju.

- Činjenica da imamo malu nezaposlenost u vrlo visokom postotku drugog zaposlenog u obitelji, bila je jedan od ključnih razloga za intenzivno ulaganje u školske kapacitete kako bi se postigla mogućnost pohađanja nastave u jednoj smjeni na tri puta višoj razini od Hrvatskog prosjeka (94 %), čime se eliminira ključni problem mladih obitelji s dvoje zaposlenih, a to je odlazak djeteta na školsku nastavu u popodnevnoj smjeni – rekao je župan Čačić.

Istovremeno, odluka Varaždinske županije koja je, za razliku od, primjerice, Međimurske i drugih hrvatskih županija, zadržala sustav škola u svakom selu u kojem su povijesno postojale, bila je nesumnjivo skuplji model, ali je ujedno pretpostavka za društvo jednakih šansi, napomenuo je Čačić.

- Uz besplatan prijevoz, udžbenike i besplatne obroke za trećinu djece, stvaraju se pretpostavke za ostanak ljudi – zaključio je.