Ilustracija Foto: VV arhiva

Varaždinska bolnica ostaje bez 14 liječnika, no Uprava tvrdi kako nema razloga za brigu

D.P./Varaždinske vijesti | 18.9.2017. u 11:27h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsku Opću bolnicu nedavno je napustilo čak 10 liječnika, a četiri je najavilo odlazak, što je vijest koju su mnogi dočekali s nevjericom. Ipak Uprava Opće bolnice Varaždin tvrdi kako razloga za brigu nema, jer zajedno s osnivačem Varaždinskom županijom intenzivno rade na osiguravanju uvjeta za provođenje strateških mjera za zapošljavanje i ostanak stručnih kadrova u Općoj bolnici Varaždin.

Nova zapošljavanja

Iz bolnice napominju kako je istom razdoblju specijalizaciju završilo 7 doktora medicine koji su ostali raditi kao specijalisti u Općoj bolnici Varaždin. Također, putem raspisivanja natječaja za specijalizacije planira se do kraja 2017. godine zaposliti na ime odobrenih specijalizacija novih 38 doktora medicine te uputiti 16 liječnika zaposlenika Opće bolnice Varaždin na uže specijalizacije. Uprava OBV već ranije je krenula s pripremom strateških mjera za zapošljavanje i ostanak stručnih kadrova.

– S obzirom da su objektivno stvoreni uvjeti za odlazak liječnika iz Opće bolnice Varaždin omogućavanjem primjene Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine bez istovremenog donošenja stimulativnih mjera poboljšanja uvjeta rada i stručnog napredovanja liječnika u Općoj bolnici Varaždin kojima se može utjecati na njihovo zadržavanje u Općoj bolnici Varaždin, s istima je započeto tijekom ove godine – izjavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

Od mjera o kojima je već bilo riječi na Stručnom i Upravnom vijeću u sklopu rasprave o kadrovskoj Strategiji tu je plan specijalističkog i subspecijalističkog usavršavanja imajući u vidu potrebe i mogućnosti svakog pojedinog odjela. Tu je i rad na novom unutarnjem ustroju i sistematizaciji poslova OBV-a vezano uz poboljšanje uvjeta rada i uspostavu odjela za kvalitetu kao samostalne ustrojbene jedinice.

Jedna od mjera je i osiguranje dodatnih sredstava izvan redovnog poslovanja OBV-a za stvaranje uvjeta cjeloživotnog učenja – poslijediplomski, doktorski studij, seminari, kongresi, licencirane edukacije, radionice, treninzi za održavanje vještina, ostvarivanje dodatnih kompetencija.

Nadalje, radi se na osiguranju dodatnih sredstava za upućivanje liječnika na tzv. studijsku edukaciju u druge zdravstvene ustanove koje su svojim postupcima priznate kao referentni centri određenih grana medicine. Stvaraju se i uvjeti za kontinuirano upućivanje na edukaciju u svrhu uvođenja novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka liječnika.

– Jedna od strateških mjera je i uvođenje godišnje novčane nagrade liječnicima kojom će se stimulirati i dati maksimalna podrška u izradi stručnih radova, prezentacija, predavanja, objavi radova, poticanju primarijata i napredovanja u znanstvenom smjeru, s time da se takva sredstva tek trebaju osigurati unutar postojećih propisa – rekao je Kudelić.

7df193d5a2be86814850ef16aacb19d6 XL

Bolji uvjeti

Ravnatelj je istaknuo i mjeru olakšavanja ostvarivanja adekvatnih uvjeta stanovanja liječnika odnosno njihovih obitelji u Varaždinu odnosno na području Varaždinske županije na čemu se intenzivno radi u Općoj bolnici u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom. Riječ je o mogućem ostvarivanju određenih subvencija kojima se u okviru postojećih propisa može stimulirati kvaliteta uvjeta života na području Varaždinske županije. Nešto slično moglo se čuti na nedavnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća.

I u Općoj bolnici i u Varaždinskoj županiji važnim drže početak provođenja niza projekata koji će u zdravstvo Varaždinske županije donijeti investicije veće od 200 milijuna kuna o čemu je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina govorila vijećnica i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Radi se o 83,5 milijuna kuna osiguranih za energetsku obnovu sedam zgrada u Općoj bolnici Varaždin. Zatim 50 milijuna kuna za izgradnju dnevne bolnice te 51,5 milijuna kuna za radove koji su počeli u Novom Marofu na Odjelu za palijativnu skrb. Na nedavnom sastanku predstavnika Varaždinske županije, na čelu sa županom Radimirom Čačićem, s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem potvrđen je minimalni iznos za objedinjeni hitni prijem od 15 milijuna kuna te nabavka novog CT uređaja kao i uređaja za magnetsku rezonanciju.

Riječ je o projektima koji će značajno poboljšati uvjete rada i stručnog usavršavanja u Općoj bolnici Varaždin, ali i uvjete liječenja pacijenata bolnice.

Označeno u