Varaždinke Maja Cepanec i Biljana Hmelik izdale knjigu o intenzivnom liječenju

V.V. | 26.10.2017. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Iz tiska je danas izašla knjiga Intenzivna zdravstvena njega koja je prvenstveno namijenjena obrazovanju učenika Medicinskih škola, smjera medicinska sestra/tehničar opće njege.

Autorice knjige su Varaždinke Maja Cepanec, bacc.med.techn zaposlena u jedinici Intenzivnog liječenja Opće bolnice Varaždin i Biljana Hmelik, bacc.med.techn, stručni učitelj zdravstvene struke u srednjoj Medicinskoj školi.

Na devedesetak stranica autorice su temeljem svoje dosadašnje stručne prakse i rada u sustavu obrazovanja obradile sve relevantne teme vezane uz Intenzivnu njegu. Knjiga je tako „aktualna i svojim sadržajem pridonosi razvoju teorije i prakse intenzivnog liječenja te je vrlo prikladan priručnik za učenje, ali i ponavljanje već naučenih vještina“, a uz to su njome “autorice popunile prazninu u literaturi iz područja intenzivne zdravstvene njege“, ističe, između ostalog, jedan od recenzenata Prim.dr.sc. Siniša Stevanović, dr.med., otorinolaringolog sa zagrebačke Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC Sestre milosrdnice.

Vrijednost ove knjige isto tako ističe i dr. Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin naglašavajući da će ona, osim što će upotpuniti prazninu i nedostatak literature iz područja intenzivne zdravstvene njege u obrazovnom procesu, svojim sadržajem ujedno biti „vrijedno i konkretno pomagalo u radu i stjecanju novih vještina medicinskih sestara u jedinicama intenzivnog liječenja.“
Nakladnik knjige je varaždinska tvrtka DMK Vall042 koja u svom portfelju ima dvadesetak knjiga varaždinskih autora, a ovo je prva iz područja zdravstva.