Varaždinci potpisivali inicijativu za poboljšanjem zaštite manjina u Hrvatskoj Foto: Krešimir Đurić

Varaždinci potpisivali inicijativu za poboljšanjem zaštite manjina u Hrvatskoj

M.N./Varaždinske vijesti | 10.3.2018. u 18:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na Franjevačkom trgu građani Varaždina imali su prigodu dati svoj potpis za incijativu "Mnorities SafePack u Hrvatskoj". Od 6. do 22. ožujka diljem Hrvatske vrijedni će ljudi koji vjeruju u bolje sutra skupljati potpise za Minority SafePack (http://www.minority-safepack.eu/) inicijativu čija je glavna zadaća utjecati na EU da poboljša zaštitu pripadnika nacionalnih i jezičnih manjina te da pojača kulturnu i lingvističku raznolikost u Uniji.

Glavni cilj ove inicijative je pozvati EU da usvoji skup pravnih akata kojima bi se poboljšala zaštita pripadnika nacionalnih i jezičnih manjina te pojačala kulturna i lingvistička raznolikost u Uniji. To mora uključivati mjere politika na području regionalnih i manjinskih jezika, obrazovanja i kulture, regionalne politike, participacije, jednakosti, audiovizualnog i drugog medijskog sadržaja te potpore regija (i država).

Hrvatska uloga u ovoj priči je da sakupimo najmanje 8.000 potpisa do 22. ožujka i na taj način pokažemo da su Hrvati spremni podržati prava manjina i raznolikost jezika i kultura koja iz toga proizlazi, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u ostalim državama članicama EU, u kojoj su Hrvati u statusu manjine.

DSC_1325_resize.JPG