Varaždinac Vlado Podbrežnički ovršio banku zbog kredita u švicarcima

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.8.2018. u 09:20h | Objavljeno u Aktualno

Tužitelj Vlado Podbrežnički iz Varaždina je na temelju pravomoćne presude ovršio Hypo/Addiko banku na iznos od oko 150 000,00 kuna. Naime, presudom je utvrđeno da Hypo/Addiko mora vratiti 11.009,86 CHF u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate plus pripadajuću zateznu kamatu.

Tužitelja je zastupao Zajednički odvjetnički ured Marijan Fosin, Božica Petak Vujec i Andreja Fosin, a tužitelj navodi i da će pokrenuti novi sudski spor kojim će zahtijevati da se njegov ugovor proglasi ništetnim te da mu Hypo/Addiko vrati sve što je banci isplatio temeljem ništetnog ugovora odnosno da ga banka obešteti za tečajnu razliku.

Inače, radilo se o kreditu s valutnom klauzulom CHF koji je isplaćen u iznosu od oko 360 000 kuna.

Kako kažu iz Udruge Franak, sudska praksa u Hrvatskoj ide u pozitivnom smjeru za oštećene građane, budući da je već više puta presuđena ništetnost nakon provedene konverzije tako vjerujemo da će biti presuđivana i ništetnost svih pojedinačnih ugovora u švicarskim francima.

- U skladu s hrvatskim zakonima, sudskim presudama te stručnim mišljenjima koje ćemo tek predočiti javnosti, prema kojima ugovori s ništetnim ugovornim odredbama o predmetu i cijeni ne mogu opstati te u skladu sa sudskom praksom u Europskoj uniji te susjednoj Sloveniji, gdje čak kamatne stope uopće nisu bile nezakonite, a samo na temelju ništetne valutne klauzule CHF sudovi presuđuju ništetnost ugovora, uvjereni smo da će i naša sudska praksa krenuti u tome smjeru - kažu iz Udruge.

- U iščekivanju novih sudskih odluka o osnovanosti našeg prava na tužbu nakon konverzije CHF kredita te o nišetnosti ugovora u švicarskim francima, za koje vjerujemo da će ih u konačnici potvrditi i naš Vrhovni sud, pozivamo sve buduće tužitelje da se jave Udruzi Franak radi utvrđivanja mogućnosti za tužbu, na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - dodaju.