Varaždinac Ivan Capek (29) bori se za život i hitno treba vašu pomoć

| 28.9.2016. u 08:48h | Objavljeno u Aktualno

Sve što želi Varaždinac Ivan Capek (29) je živjeti jednostavan život i provoditi dane s curom i svojim psom.

Nažalost, Ivanu je u 26-oj godini života dijagnosticirana Akutna limfoblastična leukemija (ALL), zbog čega posljednjih nekoliko godina živi po bolnicama. Dosad je prošao tri veće kemoterapije u KB “Merkur” u Zagrebu gdje je proveo većinu svoje 26-te, 27-e, 28-e i 29-te godine života, a sada je jedina opcija koja mu može spasiti život skupo liječenje u Leipzigu u Njemačkoj.

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ovaj trošak podmiriti ne može, te sam iz tog razloga morao platiti 49.248,33 EUR na račun bolnice u Leipzigu koja je jedna od vodećih institucija u Europi za ovu bolest. Ivan je bolje sada i terapija djeluje! Sredinom listopada 2016. se planira transplantacija koštane srži koja bi se morala provesti ovdje hitno nakon prestanka terapije. Trošak iste popesti će se na dodatnih 200.000 eura - napisao je njegov brat Marko Capek u apelu kojim moli sve za pomoć za liječenje njegovog brata Ivana.

Marko će inače biti donator koštane srži za brata, no za skupo liječenje obitelj treba financijsku pomoć.

Inače, Ivan se liječio u Hrvatskoj i nakon prve kemoterapije ušao je u jednogodišnju remisiju (pozitivno razdoblje u kojem tijelo nema opasnih znakova bolesti) te preselio se na more, gdje je kupio ronilačko odjelo, peraje i masku za ronjenje

Njegova želja je ova na slici, držat dah i zaronit i - živjeti.

capek more

Kako doznajemo od brata Marka, nakon godine mira bolest se vratila nakon čega je uslijedila nova kemoterapija gdje je nakon sedam mjeseci postignuta ponovna remisija te je otpušten 16.06. iz bolnice KB “Merkur” s planom hitne transplantacije koštane srži u bolnici KB “Rebro” u Zagrebu.

Njegovi doktori su napravili sve prema Svjetskim protokolima do tog trenutka no nakon 16.06. Ivan je proveo šest tjedana u čekanju transplantacije koštane srži bez adekvatne terapije nakon čega se bolest vratila u najgorem obliku.

- Nakon savjetovanja s vodećim stručnjacima na području ALL (zatražio sam mišljenje preko 20 Svjetskih stručnjaka u Njemačkoj i SAD-u) dobivena je informacija da je Ivan liječen adekvatno te prema priznatim protokolima, no da se nije smjelo pustiti ga bez terapije i da čeka 6 tjedana transplantaciju, te kako je ostala jedina opcija liječenja s jednim lijekom “Nelarabinom” te transplantacija koštane srži od brata Marka. U tom trenutku bile su ponuđene sljedeće činjenice: Ivan ima još nekoliko dana života. “Nelarabin” je možda dostupan u Republici Hrvatskoj ali kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, ako uopće - napisao je njegov brat Marko.

Koliko god se naše bolnice približavaju uvjetima u EU, smještajni kapaciteti u KB “Rebro” za transplantaciju koštane srži su ograničeni te garancija hitne transplantacije ne postoji.

- U ovom trenutku što preostaje napraviti je primjena lijeka “Nelarabin” s kojim se ne može čekati te hitna transplantacija koštane srži - kaže Prof. Dr. Med. Dietger Niederwieser (Sveučilišna klinika u Leipzigu).

- Ovo je opcija koja bi Ivanu mogla dati novu priliku da jedan dan zaroni, te molim za svaku pomoć koju možete pružiti u ovom trenutku. Hvala vam svima od srca - kaže Marko Capek, Ivanov brat.

Računi za uplatu donacija:

Marko Capek, Marka Marulića 9, 42000 Varaždin

Kunske uplate fizičkih osoba u Republici Hrvatskoj:
HR8223600003240502532

Devizne uplate, uplate izvan Republike Hrvatske:
HR1123600003240502549
Zagrebačka banka
Tratinska 69, 10000 Zagreb
BIC (SWIFT adresa): ZABAHR2X

Kunske uplate pravnih osoba u Republici Hrvatskoj:
HR6923600003113313650

VAŽNO: Prilikom uplate, radi zahtjeva Porezne uprave, potrebno je u opis plaćanja staviti doznaku: "Donacija za liječenje brata Ivan Capek" i Vaše ime i prezime.

capek3

Označeno u