Varaždin domaćin trodnevnog simpozija na temu onkologije

Varaždinske vijesti | 24.10.2017. u 15:40h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin je proteklog vikenda bio domaćin 9. Simpozija i godišnjeg sastanka Hrvatskog društva za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora s međunarodnim sudjelovanjem, ali i 11. radnog sastanka Sekcije za onkološku farmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva također s međunarodnim sudjelovanjem.

Ovaj trodnevni simpozij u varaždinskom Hotelu Turist okupio je brojne stručnjake s područja onkologije iz svih dijelova Hrvatske, kao i njihove goste iz inozemstva, te stručnjake iz onog dijela farmaceutske industrije koji prate rad onkologa kroz suradnju u nabavci i registraciji lijekova.

– Ponosni smo što je Hrvatsko društvo za internističku onkologiju kao destinaciju svog godišnjeg sastanka odabralo upravo Varaždin. Priznanje je to i našem radu unutar društva, ali isto tako i radu onkološkog odjela varaždinske bolnice – istaknuo je voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju u Općoj bolnici Varaždin Željko Vojnović, dr. med. spec. internist, uži specijalist internistički onkolog.

onkologija 4

Novosti u liječenju solidnih tumora, kao i novosti u bazičnim istraživanjima u onkologiji, palijativna skrb – samo su neke od tema o kojima su se stjecala nova znanja i iskustva.

– Kada govorimo o onkološkim bolesnicima, Hrvatska se puno ne razlikuje od ostalih zemalja u regiji. Znamo da je incidencija onkoloških bolesnika u porastu, što ne čudi jer su tumori ipak bolesti starije dobi, a životni vijek ljudi je produžen. Kod žena najčešći je karcinom dojke, a kod muškaraca imamo rak prostate, pluća i kolorektalne tumore. Posljednjih godina došlo je do velikih pomaka u liječenju, zahvaljujući bazičnim strukama, molekularnoj biologiji, translacijskoj medicini koja nam je omogućila razvoj kako novih lijekova, tako i novih specijalizacija u području medicine, odnosno u području onkologije – rekao je predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju prof. dr. sc. Damir Vrbanec.

Istaknuo je i kako bi se trebalo puno više raditi na prevenciji tumora, ponajprije edukacijom samih ljudi.

onkologija 5

O iskustvima multidisciplinarnog tima za tumore probavnog trakta Opće bolnice Varaždin okupljene su upoznali Željko Vojnović, dr. med., i prim. dr. sc. Ranko Stare, dr. med. spec. opće kirurgije.

– Entuzijazmom naših liječnika, 2004. godine formirali smo multidisciplinarni tim za tumore probavnog trakta. Bili smo prvi u zemlji i iza sebe imamo dobre rezultate i iskustva. S tim istim entuzijazmom nastavili smo i na području tumora dojke, a sad još trebamo formirati i tim za tumore genitourinarnog trakta. Želim naglasiti kako smo sad jedina ustanova regionalnog karaktera čiji je posao baziran na multidisciplinarnosti. Sve specijalnosti koje su uključene u tim izuzetno su zadovoljne takvim radom, jer na taj način svi dobivamo. Mi kao liječnici lakše se odlučujemo za različite terapijske modele, a pacijenti dobivaju najbolje liječenje – objasnio je Vojnović te nastavio kako je HZZO osigurao vrlo kvalitetnu paletu lijekova koji su dostupni onkološkim bolesnicima.

– Mi vrlo malo zaostajemo za razvijenim zemljama u tom pogledu, tako da na to možemo biti ponosi. Također, što se tiče Opće bolnice Varaždin, onkološki bolesnici imaju mogućnost potpunog zbrinjavanja za gotovo sve lokalizacije tumora, te je dostupnost lijekova kao i njihova kvaliteta na razini najboljih ustanova u zemlji – zaključio je Vojnović.

Kada se govori o razvoju i promicanju onkološke farmacije tu je Sekcija za onkološku farmaciju Hrvatskog farmacutskog društva, koja je prema riječima njezine predsjednice prof. dr. sc. Vesne Pavlica, mag. pharm., dugogodišnji suradnik Društva za internističku onkologiju.

onkologija 7

- Onkološka farmacija je područje koje se u posljednjih deset godina intenzivno razvija i onkološki farmaceuti postaju dio multiprofesionalnog tima. Naša najvažnija uloga je osvještavanje bolesnika o redovitom uzimanju terapije jer to utječe na ishode liječenja i kvalitetu života – rekla je Pavlica.

Organizatori trodnevnog sastanka u Varaždinu bili su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju HLZ-a, Sekcija za onkološku farmaciju HFD-a, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, European Society of Oncology Pharmacy (ESOP) i Hrvatska ljekarnička komora.