Upravno vijeće bolnice u petak odlučuje o smjeni Sanje Zember, N. Kudelić novi ravnatelj?

D.P/Varaždinske vijesti | 24.1.2017. u 15:36h | Objavljeno u Aktualno

Upravno vijeće varaždinske Opće bolnice na sjednici sazvanoj za petak 27. siječnja odlučivat će o razrješenju ravnateljice Sanje Zember, dr.med. prije isteka vremena na koje je imenovana.

Točka o razrješenju ravnateljice je 4. točka dnevnog reda, a prije toga će Sanja Zember UV-u dati svoja očitovanja.

Očitovanja

Podsjećamo, ravnateljica se mora UV-u očitovati na navode iz dopisa predsjednika (bivšeg, nap. a.) Stručnog vijeća prim. Ivana Pavličeka, ali i o tome zašto je audio snimka s 11. redovne sjednice Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin, dostavljena Stručnom vijeću Opće bolnice Varaždin.

Pod točkom 5. na Dnevnom redu su Ostala pitanja pod kojima bi se mogla naći točka o imenovanju zamjenika Sanje Zember, a kako neslužbeno doznajemo zamijenit će je neurokirurg Nenad Kudelić.

Kronologija smjene

Podsjetimo, o razrješenju ravnateljice, neizravno se raspravljalo na dvije sjednice UV-a, i to još 30. prosinca 2016. i 9. siječnja ove godine.

Kao glavni razlog smjene tada se navodio šturi dopis bivšeg predsjednika Stručnog vijeća Ivana Pavličeka, u kojem on upozorava na loše vođenje bolnice, odnosno “zlu krv” koja se stvorila uslijed najavljene nove sistematizacije. Zbog toga, kako se govorilo, sudbina ravnateljice ovisi o stavu struke, odnosno Stručnog vijeća koje ima 52 člana.

Međutim, na sjednici održanoj 16. siječnja, kada je i pokrenuto razrješenje ravnateljice, dogodio se potpuni obrat.

Pavličekov dopis više se gotovo ne spominje, već se ravnateljici na teret stavlja to što je potpisala anekse ugovora sa specijalizantima bez prethodnih konzultacija s UV-om, zatim što je privremeno zatvarena hitna infektološka ambulanta te što Statuta bolnice nije usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Uz to, u Odluci se ističe kako je ravnateljica “počinila propust nadzora zakonitosti rada tijela OBV u pogledu tijeka redovnih mandata”.

Tako je, navodi se u Odluci, predsjednika Stručnog vijeća Ivana Pavličeka s dužnosti razriješila tek nakon što je on u SV-u kritizirao njezin prijedlog sistematizacije radnih mjesta i najavu re-izbora voditelja odjela. Kao zadnji razlog za pokretanje smjene navodi se intervju u kojem je dr. Zember, kako stoji u Odluci o razrješenju, “selektivno izvještavala i zbunjivala javnost”.

- Ravnateljica ima pravo istupati u medijima, ali tom prilikom treba postupati odgovorno s ciljem uključivanja javnosti kao ravnopravnog partnera kojeg se upoznaje s odlukama i mjerama koje su poduzete da se određena problematika „negativnih konotacija“ riješi ili da je isto u postupku rješavanja, a ne samo da ista postoji - zaključak je odluke.

Za ovu odluku, glede koje je dobila rok za očitovanje od osam dana, glasala su tri člana UV-a, i to predsjednik UV-a Zoran Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP) i predstavnik Stručnog vijeća primarijus Ranko Stare, dok su predstavnica Radničkog vijeća Ljiljana Levanić i Damir Habijan (HDZ) bili protiv.

Potonji je iznio i niz primjedbi na odluku.

- Niti jedan od navedenih razloga nije osnovan, odnosno ne postoji razina osnovane sumnje da bi i jedan od navedenih razloga bio osnovan i dovoljan za donošenje ovakve odluke - upozorio je kratko Habijan nakon sjednice UV-a.

Dan nakon sjednice UV-a, odnosno neposredno uoči sjednice SV-a na kojoj se trebalo raspravljati o sudbini ravnateljice, župan Predrag Štromar razriješio je Habijana dužnosti člana UV-a te na njegovo mjesto imenovao mr. sc. Zouheir Bitar (HNS) iz Novog Marofa, čime je glas prim. dr. sc. Starea u UV na neki način izgubio na važnosti.

Habijan upozorava: Smjena je protuzakonita

Spomenimo i kako je nakon svog razrješenja, Habijan kao predsjednik varaždinskog HDZ-a dodatno obrazložio svoj stav o smjeni ravnateljice. Naime, upozorio je i kako je odredbom članka 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano da ravnatelj može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan od UV-a u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga.

- Ako upravno vijeće u tom roku ne razriješi ravnatelja rješenje o razrješenju može donijeti samo ministar. Prema tome, takva odluka je protuzakonita - ustvrdio je Habijan - koji očekuje da se o ovom slučaju oglase i ministar zdravstva, kao i nadležni saborski odbor za zdravstvo.

Što ministar kaže pokušali smo doznati, no to je ostalo samo na pokušaju. Iz Ministarstva nam nisu odgovorili na posljednja dva upita.

Predsjednik UV-a Zoran Šantek također nije želio komentirati Habijanove zaključke, jer je, kaže, “postupak u tijeku”.

U petak će se izgleda postupak ipak okončati, a javnost će zasigurno htjeti čuti odgovore na zasad mnoga neodgovorena pitanja oko smjene ravnateljice Sanje Zember.