Uoči najavljene smjene prvi put javno progovara i ravnateljica varaždinske bolnice S. Zember

D.P/Varaždinske vijesti | 15.1.2017. u 12:01h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što smo prenijeli stav predsjednika Upravnog vijeća varaždinske Opće bolnice Zorana Šanteka, kako su motivi Upravnog vijeća koji idu u smjeru smjene ranateljice varaždinske bolnice Sanje Zember potaknuti isključivo nezadovoljstvom liječnika i osoblja bolnice, o svemu se oglasila i prozvana ravnateljica Sanja Zember.

Podsjetimo, na posljednje dvije sjednice, kao što smo pisali, Upravno vijeće je na prijedlog predsjednika UV-a Zorana Šanteka od ravnateljice zatražilo da se ona očituje o poslovanju bolnice na temelju dopisa koji je UV-u uputio sada već bivši predsjednik Stručnog vijeća OBV Varaždin primarijus Ivan Pavliček.

To je podržao i primarijus Ranko Stare kao predstavnik Stručnog vijeća (zaposlenici bolnice), a Jasminka Begić (SDP) dala je prijedlog da se donese Zaključak prema kojem se ravnateljica mora očitovati o dopisu. Pri tome se pozvala na članak 44. Zakona o ustanovi i članak 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji, kako se naknadno ispostavilo, zapravo govore o razrješenju ravnateljice.

"Maštovit dopis"

- Dana 4.1.2017. godine predsjednik Upravnog vijeća, Zoran Šantek, osobno mi je, u pisanoj formi, uručio zaključak, temeljem kojeg se ja kao ravnateljica OB Varaždin u roku od petnaest dana trebam očitovati na navode iz dopisa predsjednika Stručnog vijeća prim.dr.sc. I.Pavličeka. Dakle, naizgled  maštovit dopis koji je sadržavao navode poput „zle krvi i kardoviranja u kuloarima“ pretvorio se je u usklađenu aktivnost koja u formalno pravnom smislu predstavlja predradnju razrješenja ravnateljice bolnice - kazala je Zember te stala u obranu sistematizacije radnih mjesta koja joj se navodno zamjera.

- „Sporna sistematizacija“ je rađena na temelju predloška sistematizacije radnih mjesta iz 2014. godine, a u njenoj izradi je sudjelovalo više od 20-tak liječnika te više od 10-tak nezdravstvenih djelatnika. Ista je prezentirana na 21. i 22. sjednici Stručnog vijeća te je o njoj raspravljalo Glavno radničko vijeće na 21. sjednici. Na 23.sjedici usvojene su još neke dopune, a s konačnim ciljem bolje organizacije naše bolnice te time kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga našim bolesnicima i osiguranja boljeg funkcioniranja službi - istaknula je Zember te dodala kako je iz istupa nekolicine članova Stručnog vijeća jasno je izraženo negodovanje oko najave reizbora pojedinih voditelja odjela i pročelnika službi.

"Javni ineres se žrtvuje"

- Kako bi se konačno razjasnilo pitanje „kadroviranja“ u bolnici želim naglasiti da je odluka o reizboru temeljena na lošoj organizaciji rada na pojedinim radilištima, a potkrijepljena je pismenim očitovanjima djelatnika pojedinih službi. Zar se ja kao ravnatelj mogu ili smijem oglušiti na argumente struke i nije li moja dužnost poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se osigurala bolja organizacija službe? Činjenica je da neke pozicije nose i povlastice stoga se pokušava obmanuti javnost s „lošim sistematizacijom“ ili „kadroviranjem“, a s konačnim ciljem destabilizacije ove uprave.  Osobno ne pripadam niti jednoj političkoj opciji i sva moja nastojanja su usmjerena prema boljitku ove bolnice. I na kraju se dosta pitam hoće li prevladati stav pojedinaca koji su spremni žrtvovati javni interes te djeluju pod paravanom političkih elita - zaključuje Zember.

Spomenimo i kako se, uoči sutrašnje sjednice Upravnog vijeća na kojem je na dnevnom redu točka o razrješenju ravnateljice, podrška dr. med. Sanji Zember preselila se i na društvene mreže. Naime na Facebooku je osvanula grupa s nazivom "Podrška dr. Sanji Zember – za ostanak ravnateljice" u koju se u dva dana uključilo gotovo 1000 ljudi.

Podrška od struke

Jedan od njih je i kirurg Denis Grgurović koji je na svom Facebook profilu napisao: "Puna podrška Sanji… od struke jer je to jedino što vrijedi."

Podsjetimo, zaposlenike bolnice u Upravnom vijeću predstavlja također kirurg, primarijus Ranko Stare koji je digao ruku protiv ravnateljice. Od njega smo pokušali doznati zbog čega je nezadovoljan njezinim radom te je li to stav Stručnog vijeća ili njegov osobni stav, no od njega nismo dobili odgovor.

Kako smo i pisali, upravo to žele znati i članoi Stručnog vijeća koje je na posljednjoj sjednici Stručnog vijeća nadmoćnom većinom donijelo zaključak prema kojem se od njega traži očitovanje o svom radu u Upravnom vijeću i o tome zašto je podržao odluku o potrebnom očitovanju ravnateljice.

Rok do kojeg se Stare treba očitovati također je do ponedjeljka u ponoć, nakon čega će Stručno vijeće odlučiti koji će biti daljnji koraci.

U nastavku donosimo sporni dopis kojeg je predsjedniku Upravnog vijeća poslao sada već bivši predsjednik Stručnog vijeća Ivan Pavliček, a koji je glavni argument temeljem kojeg se ide u smjenu ravnateljice.

dopis

Označeno u