UDOMLJIVANJE STARIJIH: "To nije posao, već način života, iako je puno neprospavanih noći" Foto: Ilustracija

UDOMLJIVANJE STARIJIH: "To nije posao, već način života, iako je puno neprospavanih noći"

| 17.12.2018. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno

Starenje danas predstavlja jedan od najvećih socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih izazova, posebice u Europi, koja ubrzano stari, ukazano je na edukacijskom skupu udomitelja i volontera, koji je povodom Međunarodnog dana volontera priredila Udruga za palijativnu pomoć “Srce” u novomarofskoj Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb.

Predrasude i stereotipi

Dijana Hereković, volonterka Udruge “Srce” Novi Marof, ukazala je da su se edukacije i prenošenje iskustva pokazali značajnim za promjenu stavova o starenju i starosti.

- Iako je većina starijih osoba zdrava, neovisna, pokretna i materijalno osigurana, kad laika postaje predrasude, stereotipi i diskriminacija prema njima. Kako bi se takvi stavovi promijenili, organiziraju se edukacije, a želimo potaknuti i osnivanje što više udomiteljskih obitelji - kaže Hereković.

Tako na području Centra za socijalnu skrb Novi Marof trenutno djeluje osam udomiteljskih obitelji, koje pružaju usluge smještaja za odrasle korisnike. Radi se uglavnom o starim i nemoćnim osobama, koje imaju kronične bolesti i koje na smještaj dolaze najčešće po završetku bolničkog liječenja.

Jedna od udomiteljica u sklopu novomarofskog Centra je Danijela Treska iz Mađareva, koja je odlučila svoj dom otvoriti starijim osobama u potrebi 2011. godine.

- Imali smo prazan prostor u kući te smo se odlučili na udomljivanje starijih. U početku je bilo teško jer emocije često prevladaju situaciju. Možda vas je i strah tih ljudi, njihovog fizičkog izgleda i njihove bolesti jer sve nam je to apstraktno, budući da ne susrećemo takve ljude svaki dan. Postoji stigma i takvi se ljudi većinom stavljaju podalje od drugih. To su činjenice. I kada prespavate žaljenje koje, zapravo, njima ništa ne znači te kada vam je jedina misija pomoći im, tada se tek osjećate korisnima i obogaćenima - kaže udomiteljica Danijela, koja naglašava da rad udomitelja nije lagan, ali veselje je pomagati.

Ni udomiteljica Mirjana iz Jelenšćaka nije previše dvojila što joj je činiti. Na udomljavanje starijih se odlučila kada je nekoliko žena u selu ostalo bez ikoga.

O njihovim iskustvima čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti